Politică
Redactor: Svetlana Pantea
06 iulie 2021

Politicile de reintegrare, discutate de vicepremierii Ucrainei și R.Moldova

Politicile de reintegrare, discutate de vicepremierii Ucrainei și R.Moldova
06 iulie 2021

Politicile de reintegrare, discutate de vicepremierii Ucrainei și R.Moldova

La 5 iulie 2021 s-a desfășurat în regim online cea de-a patra întrevedere din anul curent privind schimburile de experiențe dintre Biroul politici de reintegrare și Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, la nivel de factori decizionali, cu implicarea viceprim-miniștrilor responsabili de aceste domenii, Olga Cebotari și Oleksii Reznikov, însoțiți de șeful Biroului Alin Gvidiani, și respectiv, viceministrul Igor Iaremenko, informează moldpres.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, comunicarea directă dintre vicepremierii de profil a constituit o continuare a dialogului inițiat în anul 2018, prin platforma trilaterală de cooperare din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, precum și prin menținerea contactelor permanente pe bilaterala instituțională.

Evenimentul a servit un bun prilej pentru o cunoaștere mai îndeaproape a oficialilor, efectuarea unui schimb de informații și de opinii pe dosarele aflate în gestiune, experiențe și bune practici marcate, lecții învățate, elemente utile și perspective de avansare în rezolvarea unor probleme concrete.

În contextul agendei trasate, viceprim-ministrul în exercițiu al R. Molova, Olga Cebotari a relatat despre abordările și realizările guvernamentale în sfera promovării politicilor de reintegrare a țării, acțiunile pozitive ale autorităților Republicii Moldova în sprijinul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și întru soluționarea problemelor urgente înfruntate de către aceștia, viziunea Chișinăului privind reglementarea cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean, activitățile și evoluțiile din cadrul formatelor de negocieri existente, progrese și provocări întâmpinate în aceste procese, constatări și priorități viitoare.

S-a evidențiat faptul că pentru Chișinău rămân a fi primordiale în anul curent tema eliminării tuturor barierelor în calea liberei circulații în/ dinspre localitățile din regiunea transnistreană, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune, realizarea măsurilor eficiente de imunizare a populației și de ocrotire a sănătății publice, asigurarea unei dinamici active în toate formatele de negocieri.

La fel, Olga Cebotari a punctat importanța și aportul proiectelor pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii întru a sprijini avansarea procesului de reglementare transnistreană, fiind enunțate programele de asistență națională și internațională în acest sens, precum și a elucidat rolul și impactul alocațiilor bugetare distribuite în perioada anilor 2011-2021 prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării asupra dezvoltării social-economice a localităților din perimetrul Zonei de Securitate.

Vicepremierul din partea Republicii Moldova a accentuat existența unei deschideri în dezvoltarea conlucrării pe diverse aspecte de interes reciproc, continuarea organizării unor noi evenimente cu participarea oficialilor guvernamentali și a echipelor instituțiilor de reintegrare, desfășurarea schimbului de bune practici ce pot fi utile și prezintă interes mutual.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 331


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți