Politică
24 august 2021

Preşedintele Ungariei, la summitul Platformei Crimeea, a criticat Ucraina pentru „interzicerea limbii materne a unei minorităţi naţionale în şcoli”

Preşedintele Ungariei, la summitul Platformei Crimeea, a criticat Ucraina pentru „interzicerea limbii materne a unei minorităţi naţionale în şcoli”
24 august 2021

Preşedintele Ungariei, la summitul Platformei Crimeea, a criticat Ucraina pentru „interzicerea limbii materne a unei minorităţi naţionale în şcoli”

Cetăţenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum şi trauma provocată de Trianon şi înţeleg de ce anexarea Crimeei a rămas o ''rană deschisă'' pentru poporul ucrainean, a declarat luni preşedintele ungar Janos Ader la summitul Platformei Internaţionale Crimeea la Kiev, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Ungaria susţine suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, a menţionat şeful statului ungar.

În acelaşi timp, a adăugat el, cu referire la legislaţia ucraineană privind limbile minorităţilor, ''dacă un stat îşi neglijează obligaţiile internaţionale şi interzice limba maternă a unei minorităţi naţionale în şcoli, restricţionează folosirea limbii ei materne în viaţa publică şi îi ameninţă cu amenzi pe cei care-şi folosesc limba maternă, atunci aceasta nu este doar o încălcare serioasă a drepturilor minorităţii - ceea ce nu corespunde unei ţări dedicate democraţiei-, dar de asemenea acţionează împotriva intereselor naţiunii majoritare''.

Cât despre criza din estul Ucrainei, preşedintele ungar a apreciat că ''nu există alternativă la o reglementare paşnică''. El a remarcat eforturile Ucrainei în direcţia soluţionării conflictului din estul separatist prorus, dar a avertizat că încă este nevoie de ''multă perseverenţă, răbdare şi consecvenţă'' pentru găsirea unei soluţii încrezătoare.

''Dorim ca un stat atât de important pentru noi să se dezvolte în continuare în pace şi stabilitate. Dorim să vedem Ucraina oferind un viitor sigur şi atractiv pentru toţi cetăţenii ei şi comunitatea ungară să se simtă acasă în această ţară. Pentru atingerea acestor obiective suntem pregătiţi să oferim toată asistenţa'', a mai spus preşedintele Janos Ader, care a adăugat că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa Ucrainei cu 30 de ani în urmă şi a transmis astfel un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării acestei independenţe.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1157


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți