Politică
23 martie 2021

Precizări ale Ambasadei Ucrainei în România în legătură cu informațiile din presă privind dreptul românilor la educație în limba română

Precizări ale Ambasadei Ucrainei în România în legătură cu  informațiile din presă privind dreptul românilor la educație în limba română
23 martie 2021

Precizări ale Ambasadei Ucrainei în România în legătură cu informațiile din presă privind dreptul românilor la educație în limba română

Referitor la unele publicații din presă privind asigurarea drepturilor la educație a reprezentanților minorității naționale române în Ucraina, Ambasada Ucrainei în România, într-un comunicat postat pe Facebook, face următoarele precizări.

Având în vedere importanța asigurării drepturilor reprezentanților minorităților naționale pentru Ucraina, cetățenii ucraineni care aparțin minorităților naționale, dar și pentru România și alte state vecine, precum și sensibilitatea subiectului menționat, Ambasada Ucrainei în România atrage atenția asupra următoarelor.

Conform Legii Ucrainei ”Privind educația” din 2017 – lege-cadru, în special art. 7 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text), ”Persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina le este garantat dreptul de a studia în instituțiile de învățământ comunale pentru învățământul preșcolar și primar, pe lângă limba de stat, în limba minorității naționale respective”.

”Persoanelor aparținând popoarelor indigene, minorităților naționale din Ucraina, le este garantat dreptul de a studia limba populației indigene respective sau a minorității naționale în școlile publice secundare sau prin intermediul societăților culturale naționale”.

”Conform programului educațional, instituțiile de învățământ pot preda una sau mai multe materii în două sau mai multe limbi – limba de stat, limba engleza și în alte limbi oficiale ale Uniunii Europene.”

Pentru a concretiza și a asigura un nivel suficient de predare în limbile oficiale ale Uniunii Europene pentru minoritățile naționale respective și pentru a asigura,  pe lângă predarea limbii de stat, o proporție suficientă de educație în limbile minorităților naționale la nivel primar și secundar, în 2020 a fost adoptată  Legea Ucrainei ”Privind educația secundară generală completă” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20?lang=uk#Text).

Conform p.5 al art. 5 «Limba educației în instituțiile de învățământ secundar general» al actului normativ menționat:

”Persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina au dreptul de a obține educația primară într-o instituție de învățământ de stat, municipală sau corporativă în limba minorității naționale respective pe lângă limba de stat”.

P.6 al aceluași art.:

”Persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina ale căror limbi sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene și care își exercită dreptul de a studia în limbile relevante în instituțiile de învățământ de stat, municipale sau corporative obțin:

 • învățământul secundar de bază în limba de stat în cuantum de cel puțin 20 la sută din volumul anual de timp de studiu în clasa a V-a cu o creștere anuală a unui astfel de volum (nu mai puțin de 40 la sută în clasa a IX-a);

 • învățământul secundar de profil în limba de stat în volum de cel puțin 60 la sută din timpul anual de studiu”.

Kyiv și București acordă o atenție specială protecției drepturilor minorităților naționale - române în Ucraina și ucrainene în România. Ucraina se mândrește cu minoritatea română din Ucraina și se mândrește, de asemenea, cu comunitatea ucraineană din România. Existența acestor minorități consolidează țările noastre, acestea fiind parte integrantă din societatea noastră și sunt privite ca niște oportunități și punte de legătură dintre două țări vecine.

Pentru soluționarea tuturor aspectelor cu privire la protecția drepturilor minorităților naționale Kyiv și București poartă un dialog deschis și o abordare constructivă cu privire la interesele naționale ale Ucrainei și României, inclusiv, în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale Ucraineano-Române pe problemele Asigurării Drepturilor Persoanelor aparţinând Minorităţilor Naţionale.

Ambasada Ucrainei exprimă disponibilitatea de a colabora cu mass-media din România pentru a asigura relatarea transparentă, obiectivă și adevărată a știrilor privind Ucraina.

În același timp, problemele cu care se confruntă comunităţile de români din Ucraina după adoptarea Legii educaţiei au fost discutate la 22 martie într-o dezbatere online organizată de europarlamentarul Eugen Tomac. Membrii comunității românești din Ucraina au comunicat că are loc o restrângere a drepturilor de a învăța în limba maternă. Românii din Ucraina au reclamat faptul că le sunt încălcate drepturile fundamentale şi au solicitat implicarea mai activă a statului român în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Mai multe detalii AICI.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1756


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți