Politică
30 august 2021

Președinta Estoniei: „Ucraina, Georgia și Republica Moldova ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a adera la UE (VIDEO)

Președinta Estoniei: „Ucraina, Georgia și Republica Moldova ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a adera la UE (VIDEO)
30 august 2021

Președinta Estoniei: „Ucraina, Georgia și Republica Moldova ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a adera la UE (VIDEO)

Președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, consideră că Ucraina, Georgia și Republica Moldova ar putea avea nevoie de 20 de ani de muncă pentru a adera la Uniunea Europeană (UE). Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmîtro Kuleba, a calificat inadecvată declarația președintei.

Într-un interviu pentru „Evropeiska Pravda” (Adevărul European), Kaljulaid a vorbit despre perspectivele țărilor Parteneriatului estic de a adera la NATO și la Uniunea Europeană.

Potrivit președintei Estoniei, nici Ucraina, Georgia, nici R. Moldova nu îndeplinesc încă cerințele pentru aderarea la UE.

„Mi-aș dori ca Uniunea Europeană să fie mai ambițioasă în problema extinderii. Avem nevoie de un fel de soluții pentru țările Parteneriatului estic – fie le oferim membrii deplini, fie creăm un nou format pentru aceste trei țări (Ucraina, Georgia și R. Moldova) care au ambiții. Aderarea la UE are o serie de condiții. Pentru a fi sincer, niciuna dintre cele trei țări nu îndeplinește criteriile de aderare. Probabil că veți avea nevoie de 20 de ani de muncă pentru a obține această pregătire. Toate cele trei țări au probleme cu justiția”, – a declarat Kaljulaid, adăugând că aceste țări ar beneficia de o anumită „etapă intermediară” pe calea integrării europene.

În cadrul aceluiași interviu pentru media ucraineană, președinta Estoniei a menționat că „Ucraina nu va deveni membru cu drepturi depline al NATO până cânt nu vor fi recuperate toate teritoriile ocupate”.

„Estonia susține foaia de parcurs pentru aderarea la NATO și abordarea Ucrainei față de NATO, dar rămâne neclar când va fi posibil acest lucru. Mai întâi, trebuie să așteptăm rândul istoriei”, a menționat președinta.

În context, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmîtro Kuleba, a spus că „autoritățile ucrainene sunt dezamăgite de declarațiile președintei Estoniei”.

„Suntem dezamăgiți de astfel de declarații și le considerăm inadecvate. Am adus la cunoștința Ministerului de Externe al Estoniei, ambasadorului Estoniei în Ucraina poziția noastră. (…) Cu puțin peste 20 de ani în urmă, țările occidentale pe același ton de mentorat le-au spus estonienilor, lituanienilor, letonilor că este nevoie de 20-30 de ani pentru a se maturiza în UE și NATO. (…) Nu știu ce a influențat-o, dar aceste declarații nu corespund naturii prietenoase a relațiilor noastre”, a declarat Kuleba, potrivit Ziarul de Gardă.

Recent Ucraina, Georgia și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere între cele ministerele de externe privind cooperarea în domeniul integrării europene.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 609


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți