Politică
Redactor: Marin Gherman
15 mai 2019

Președintele Petro Poroșenko a semnat legea limbii ucrainene

Președintele Petro Poroșenko a semnat legea limbii ucrainene

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a semnat legea „Cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat”. „Subliniez că această lege nu aduce vreo atingere limbilor minorităților naționale din Ucraina”, a spus președintele în exercițiu Petro Poroșenko, în timp ce reprezentanții minorităților naționale i-au cerut deja să nu semneze legea – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

„Ucrainenii au obținut posibilitatea să asculte piese în limba ucraineană, să vizioneze filme ucrainene și să citească cărți ucrainene”, a adăugat președintele.

Președintele Radei Supreme (parlamentul ucrainean unicameral), Andrii Parubii, a semnat Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, informează BucPress.

Reamintim că la 25 aprilie Rada  Supremă  a adoptat legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat". 278 de deputați au votat Legea. Potrivit Legii, fiecare cetățean al Ucrainei și oricine dorește să obțină cetățenia ucraineană trebuie să posede limba ucraineană.

Limba ucraineană trebuie să fie utilizată  în sectorul prestării serviciilor, în sectoarele de stat și comunale, în descrierea  și marcarea mărfurilor  și serviciilor.

Limba de stat trebuie s-o posede înalții oficiali, deputații, medicii, judecătorii, avocații, rectorii așezămintelor superioare de învățământ.

Ucraineana va fi obligatorie în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană,  dacă au și alte versiuni, cei drept legislatorii au introdus unele excepții pentru limbile UE. Limba de stat trebuie  utilizată în spectacolele  de teatru, în dublarea filmelor  și în televiziune.

Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni  administrative și sancțiuni penale,  pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi  în valoare de  850 grivne și  de asemenea se prevede  privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.   

Reamintim că autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege fiind unul inutil și speculativ.

Un demers inițiat de șeful Societății culturii maghiare din Transcarpatia și șeful  Uniunii Democrate Maghiare din Ucraina a fost dat publicității în data de 14 mai curent. În adresarea către Petro Poroșenko se spune că  Legea adoptată de Rada Supremă  este o lege discriminatorie  „care încalcă din temelie  drepturile omului cetățenilor Ucrainei, limitează în mod radical drepturile minorităților naționale din Ucraina”. Această lege a fost criticată de reprezentanții comunității românești din Ucraina în repetate rânduri pentru că limitează drepturile etnicilor români.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 618

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți