Politică
14 mai 2019

Președintele Radei Supreme a semnat „legea limbii ucrainene”, care a stârnit un val de critici din partea minorităților naționale

Președintele Radei Supreme a semnat „legea limbii ucrainene”, care a stârnit un val de critici din partea minorităților naționale

Președintele Radei Supreme (parlamentul ucrainean unicameral), Andrii Parubii, a semnat Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, informează BucPress.

„Este o zi istorică... în orele sau zilele următoare legea va fi semnată de Președintele Ucrainei”, a declarat Parubii. Înainte de semnare, Parlamentul a respins rezoluțiile de anulare a rezultatelor votării pentru lege din 25 aprilie 2019, înregistrate de Blocul de Opoziție. Potrivit surselor BucPress, semnarea de către Președintele Ucrainei în exercițiu Petro Poroșenko a acestei legi poate avea loc chiar astăzi, sau în cel mai scurt timp, acest pas fiind unul necesar pentru cariera politică a președintelui perdant în alegerile prezidențiale pentru a-și menține electoratul ucrainean naționalist, format în ultimii ani, în timpul campaniei parlamentare din toamna anului curent.

Reamintim că la 25 aprilie Rada  Supremă  a adoptat legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat". 278 de deputați au votat Legea. Potrivit Legii, fiecare cetățean al Ucrainei și oricine dorește să obțină cetățenia ucraineană trebuie să posede limba ucraineană.

Limba ucraineană trebuie să fie utilizată  în sectorul prestării serviciilor, în sectoarele de stat și comunale, în descrierea  și marcarea mărfurilor  și serviciilor.

Limba de stat trebuie s-o posede înalții oficiali, deputații, medicii, judecătorii, avocații, rectorii așezămintelor superioare de învățământ.

Ucraineana va fi obligatorie în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană,  dacă au și alte versiuni, cei drept legislatorii au introdus unele excepții pentru limbile UE. Limba de stat trebuie  utilizată în spectacolele  de teatru, în dublarea filmelor  și în televiziune.

Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni  administrative și sancțiuni penale,  pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi  în valoare de  850 grivne și  de asemenea se prevede  privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.    

Reamintim că autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege fiind unul inutil și speculativ.

Ministrul Ungar al Afacerilor Externe, Peter Syyjarto, a numit recent legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene", adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, ca fiind una "inacceptabilă".

Ministrul de externe maghiar a declarat că această lege încalcă drepturile comunității naționale maghiare (în Transcarpatia) și "reînvie spiritul lui Petro Poroșenko, care a promovat o politică anti-maghiară". Cu toate acestea, "alegătorii ucraineni, cu majoritatea covârșitoare, au ales un alt președinte - Volodimir Zelensky - și acest lucru a pus capăt epocii lui Poroșenko", a spus ministrul.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 789

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți