Politică
Redactor: Marin Gherman
08 iulie 2020

Primăria unui sat românesc din Ucraina se judecă cu Guvernul de la Kiev

Primăria unui sat românesc din Ucraina se judecă cu Guvernul de la Kiev

Primăria localității Buda Mare, raionul Herța, regiunea Cernăuți, a dat în judecată Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în legătura cu decizia Executivului de a dezlipi de la primărie satul Pasat și a-l alipi la o altă comună, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit plângerii administrative, Guvernul, prin decizia sa din mai 2020, nu a luat în calcul hotărârile luate la adunarea satelor Buda Mare, Buda Mică și Pasat (care au un singur consiliu local) de a se uni cu comuna Ostrița în cadrul reformei descentralizării. În schimb, Guvernul a dezlipit satul Pasat de la primăria istorică (din Ținutul Herța) și l-a unit cu comuna Voloca (din Bucovina istorică).

Plângerea a fost înregistrată la Judecătoria administrativă districtuală a orașului Kiev (nr. 640/14876/20 din 2 iulie 2020). Reprezentantul primăriei – Vasile Onofrei. Primăria satului Buda Mare solicită anularea deciziei Guvernului, pe care o consideră neîntemeiată juridic și reîntregirea teritoriului consiliului local, compus istoric din cele trei sate.

Reamintim că după ce la 30 octombrie 2019 la adunarea satului, locuitorii din Pasat, Buda Mare și Buda Mică au votat pentru unirea benevolă cu comuna Ostrița, iar primarul de Ostrița, Vasile Țurcan, a confirmat juridic că este de acord cu această comasare, „Planul de perspectivă” aprobat de Cabinetul de Miniștri a fost ca un trăsnet pentru localnici – trei sate care au o singură școală de cultură generală și o singură primărie vor fi despărțite. Buda Mare și Buda Mică vor fi alipite la comuna Ostrița, iar Pasat – la comuna Voloca, din care mai face parte localitatea Valea Cosminului. 

Parlamentarul Gheorghe Mazurașu, al cărui sat natal este localitatea Pasat, a scris pe Facebook că hotărârea este o victorie și nu a ascuns implicarea sa directă în obținerea acestei decizii din partea Guvernului de la Kiev.

Primarul localității Buda Mare, Marina Vacarașu, s-a adresat către Administrația Regională de Stat Cernăuți, solicitând explicații. Administrația regiunii a formulat un răspuns vag, în care indică faptul că decizia Guvernului este o consecință a intervenției parlamentarului Mazurașu.

În scrisoarea nr. 152 din 01 iunie 2020 a consilierilor locali Buda Mare se spune că hotărârea Cabinetului de Miniștri nu este una justificată. „Unirea a avut loc cu încălcări ale metodologiei de formare a comunităților teritoriale. Cu scopul de a evita o escaladare a conflictului vă rugăm să vă adresați urgent Cabinetului de Miniștri al Ucrainei cu cerința de a include satul Pasat în comuna Ostrița, raionul Herța, ceea ce corespunde deciziilor primăriilor Buda Mare și Ostrița”, se spune în scrisoare.

Primarul de Buda Mare menționează că procedura legitimă a fost inițiată încă în octombrie 2019, iar în timpul audierilor 365 de locuitori ai satului Pasat s-au pronunțat pentru unirea cu comuna Ostrița. Au fost înregistrate procese verbale respective. Primarul constată că nu există nici un temei legal ca satul Pasat, care istoric face parte din primăria Buda Mare și Ținutul Herța, să fie unit cu comuna Voloca.

În cadrul unei întâlniri cu parlamentarul Gheorghe Mazurașu, un grup de locuitorii ai Pasatului i-au solicitat deputatului să facă tot posibilul pentru anularea deciziei Guvernului. Deputatul a spus că se va adresa Executivului, însă, a adăugat că oricum este de părere că Pasatul trebuie să fie alipit la comuna Voloca și că decizia Cabinetului de Miniștri este una absolut corectă.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1834

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți