Politică
Redactor: Marin Gherman
10 martie 2021

Programul de burse pentru elevii români din Ucraina va fi continuat – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Programul de burse pentru elevii români din Ucraina va fi continuat – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
10 martie 2021

Programul de burse pentru elevii români din Ucraina va fi continuat – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Programul de burse acordate membrilor minorității românești din Ucraina reprezintă un angajament pe termen lung al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG-DRP). Acesta este integrat în strategia de sprijinire a eforturilor pe care românii din afara granițelor le depun pentru a-și păstra identitatea lingvistică.

Potrivit unui comunicat de presă, continuarea acestui program este asumată explicit în Programul de Guvernare 2020-2024, fiind considerată o prioritate la nivelul politicilor pentru românii de pretutindeni.

Beneficiarii acestor burse sunt elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba maternă din statul vecin. Programul de burse s-a realizat anual, în baza unei Hotărâri de Guvern și cu acordul părții ucrainene, constituind astfel o materializare a dialogului deschis și constructiv, precum și a bunei cooperări care există în domeniul protecției minorităților între România și Ucraina.

În anul 2018 au fost acordate burse doar elevilor de clasa I și s-a dezvoltat gradual în anii următori. În anul 2021, ulterior obținerii acordului părții ucrainene cu privire la derularea programului de burse, vor fi demarate procedurile de emitere a Hotărârii de Guvern privind alocarea fondurilor necesare.

Pornind de la bunele practici identificate, SGG-DRP își manifestă interesul pentru extinderea programului și în alte țări.

În cadrul dialogului permanent avut cu românii de pretutindeni, SGG-DRP pune la dispoziție tuturor celor care sunt interesați informații corecte și reale, în mod transparent, nu doar despre programul de burse dedicat elevilor etnici români din Ucraina, ci și despre alte acțiuni adresate, atât comunităților istorice, cât și diasporei.

Recent, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică care reunește peste 20 de societăți culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, s-a arătat a fi nedumerit de eliminarea din bugetul de stat al României a fondurilor destinate Programului de burse identitare pentru copiii instruiți în limba română din Ucraina. „Acest program ne redase speranța că vom putea salva învățământul în limba română din Ucraina și încetini procesul tot mai accentuat de asimilare lingvistică și etnică”, se spune în textul memoriului CNRU. Însă, potrivit comunicatului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în anul curent vor fi demarate procedurile de emitere a Hotărârii de Guvern privind alocarea fondurilor necesare pentru burse, ceea ce înseamnă că proiectul va avea continuitate în 2021.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1358


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți