Politică
Redactor: Elvira Chilaru
07 decembrie 2021

Proiecte româno-ucrainene de perspectivă, discutate de diplomații români cu autoritățile regionale și locale din Transcarpatia

Proiecte româno-ucrainene de perspectivă, discutate de diplomații români cu autoritățile regionale și locale din Transcarpatia
07 decembrie 2021

Proiecte româno-ucrainene de perspectivă, discutate de diplomații români cu autoritățile regionale și locale din Transcarpatia

Reprezentanții corpului diplomatic al  României la Solotvino (Slatina), Transcarpatia, Grațian Florin Pârvu și  Gheorghe Anghel au efectuat o vizită la Consiliul Regional Transcarpatia pentru a discuta  despre relațiile de bună vecinătate și colaborare  dintre regiunea Transcarpatia și  cele două județe din preajma frontierei, Maramureș și Satu Mare, și a stabili noi repere concrete în desfășurarea unor activități de colaborare transfrontalieră eficientă  întru  prosperarea atât a comunității românești din Transcarpatia, cât și a celei ucrainene  din România.

Domnul Grațan Florin Pârvu, Consulul României la Solotvino a  subliniat: „Am fost onorați să îl felicităm, la 6 decembrie, la Ujgorod, pe domnul Volodimir Ciubirko pentru alegerea sa în fruntea Consiliului Regiunii Transcarpatia. Cu ocazia întâlnirii, la care au mai participat reprezentanți ai conducerii Consiliului, domnul Yurii Berinde, președințele Consiliului Raionului Teaciv, domnul Yurii Pocorba deputat în cadrul Consiliului Regional de la Ujgorod, șefi ai Serviciului Vamal al Regiunii Transcarpatia, partea ucraineană a menționat faptul că s-au făcut progrese importante în ceea ce privește proiectul podului peste Tisa din zona Biserica Albă, urmând ca eventualele clarificări de ordin tehnic să fie discutate cu partea română”.


Un alt subiect important al discuției l-a reprezentat intenția părții ucrainene de a lansa un nou proiect comun, și anume, deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina, în zona localităților Yablunivka (UA) și Remeți (RO), în cadrul unui proiect mai amplu – ”Micul inel carpatic”, care prevede construcția unui inel rutier de 100 km pentru a uni cele trei regiuni și stațiuni de schi situate pe teritoriul lor.

Din acest cerc vor ieși așa-numitele „raze” spre regiunile Ivano-Frankivsk, Transcarpatia și Lviv în direcția frontierelor. Costul preliminar al proiectului este de 1 miliard de grivne. Se prevede  o cofinanțare pentru comunitățile teritoriale unite (comune) și pentru comunitățile locale de importanță regională.


La finalul dezbaterilor s-a  convenit continuarea în ritm susținut a inițiativelor de cooperare bilaterală în plan regional pe segmentul implementării proiectelor transfrontaliere. Partea română i-a adresat  domnului Volodimir Ciubirko o invitație din partea domnului Ionel Bogdan, președintele Consiliului județean Maramureș, pentru a participa la o întâlnire bilaterală la Baia Mare, în a doua jumătate a lunii decembrie 2021.

În aceeași zi, a avut loc o întâlnire și la Administrația Regională de Stat Transcarpatia. Părțile au discutat despre perspectivele de dezvoltare a infrastructurii de frontieră, dezvoltarea raioanelor  montane și oportunitățile de cooperare pentru îmbunătățirea sferei sociale.

„Una dintre sarcinile-cheie pe care ni le-a stabilit președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, este stabilirea cooperării transfrontaliere. Lansarea unui nou punct de control non-stop „Biserica Albă  – Sighetu Marmației” va îmbunătăți cooperarea economica dintre Ucraina si Romania, va descarcă PCTF existenta „Dyakovo” si va stabili o creștere a fluxului de turiști străini către Transcarpatia”, a spus Petro Dobromilsky, președinte interimar al Administrației Regionale de Stat Transcarpatia.

Proiectul de gestionare a terenului pentru  punctul  de control și trecere a frontierei a fost deja aprobat și un teren de aproape 12 hectare a fost alocat în afara localității Biserica Albă, raionul Teaciv.

Potrivit șefului administrației regionale de stat este important că infrastructura rutieră de înaltă calitate a fost deja construită pentru viitorul punct de control în cadrul programului prezidențial al lui Volodymyr Zelensky „Marea construcție”.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat și despre oportunități de atragere a investițiilor străine în regiune prin construirea de parcuri industriale.


„Construirea unei rețele eficiente de parcuri industriale este unul dintre domeniile prioritare de lucru. Acest lucru va contribui la crearea de noi locuri de muncă în comunități, care va duce la  reducerea  migrației forței de muncă. Continuăm să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din satele montane”, a spus Petro Dobromilsky.

Întâlnirea s-a concentrat și pe cooperarea pentru dezvoltarea problemelor sociale și anume - îmbunătățirea condițiilor de educație și reabilitare a copiilor cu dizabilități.

Petro Dobromilsky a menționat, că avem deja experiență în sfera socială, în domeniul culturii și artelor și suntem pregătiți să participăm la proiecte relevante.

„Sunt încrezător că rezultatele muncii comune vor contribui la dezvoltarea relațiilor ucraineano-române”, a conchis șeful Administrației Regionale de Stat Transcarpatia.

La întâlnire a participat Mihayloo Laba, deputatul poporului din Ucraina, dar și Vasile Iovdi, președintele comunității teritoriale Solotvino/Slatina.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 368


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți