Politică
Redactor: Elvira Chilaru
03 februarie 2021

Rada Supremă a Ucrainei a înăsprit sancțiunile pentru obstrucționarea jurnaliștilor

Rada Supremă a Ucrainei a înăsprit sancțiunile pentru obstrucționarea jurnaliștilor
03 februarie 2021

Rada Supremă a Ucrainei a înăsprit sancțiunile pentru obstrucționarea jurnaliștilor

Rada Supremă a adoptat în a doua lectură o lege privind consolidarea responsabilității pentru comiterea infracțiunilor împotriva jurnaliștilor.

341 de deputați ai poporului au votat pentru lege. Ea aduce modificări corespunzătoare Codului penal al Ucrainei.

Legea, în special, consolidează protecția jurnaliștilor, a rudelor apropiate și a membrilor familiilor lor împotriva amenințărilor, violenței sau obstrucționării activităților lor profesionale.

Astfel, confiscarea ilegală a materialelor colectate de un jurnalist și mijloacele sale tehnice, refuzul accesului la informații, interzicerea reflectării anumitor subiecte, filmările unor  indivizi aparte, critici asupra subiectului deținător de împuterniciri ale puterii de stat, precum și orice altă obstrucție intenționată a realizării  de către jurnalist a activității sale profesionale legitime va fi  pedepsită cu amenda de la 500 la 1.000 de venituri minime neimpozabile (anterior amenda era de până la 50 de   venituri minime). Alte pedepse pentru această infracțiune rămân aceleași - arestare de până la 6 luni sau restricție de libertate de până la 3 ani.

Influențarea unui jurnalist în orice mod pentru a-l împiedica să își îndeplinească atribuțiile profesionale sau hărțuirea unui jurnalist în legătură cu activitățile sale profesionale este acum pedepsită cu o amendă de la 1.000 la 2.000 de venituri minime neimpozabile (anterior până la 200 de venituri minime). Alte pedepse pentru această infracțiune rămân aceleași - arestare de până la 6 luni sau restricție de libertate de până la 4 ani.

Aceleași acțiuni împotriva unui jurnalist, dacă sunt săvârșite de un oficial care își folosește poziția oficială sau prin  o conspirație prealabilă de către un grup de persoane, sunt acum pedepsite cu o amendă de la 2.000 la 3.000 de venituri minime neimpozabile (anterior 200 la 500 de venituri minime). Alte pedepse pentru această infracțiune rămân aceleași - o restricție a libertății de până la 5 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite activități timp de până la 3 ani sau fără acestea.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 492


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți