Politică
24 iunie 2021

Reluarea summiturilor UE – Rusia: Ucraina denunță o initiativă ”periculoasă”

Reluarea summiturilor UE – Rusia: Ucraina denunță o initiativă ”periculoasă”
24 iunie 2021

Reluarea summiturilor UE – Rusia: Ucraina denunță o initiativă ”periculoasă”

În timp ce liderii UE ar putea deschide joi calea spre reluarea summiturilor cu Rusia, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a denunţat "o divergenţă periculoasă în raport cu politica europeană de sancţiuni" împotriva regimului lui Vladimir Putin.

"Iniţiativele pentru reluarea summiturilor UE-Rusia fără a vedea niciun pas înainte din partea Moscovei (...) nu pot decât să submineze eficacitatea regimului de sancţiuni şi să determine şi mai mult Rusia să nu pună în practică acordurile de la Minsk" adoptate în 2015 pentru a pune capăt violenţelor în estul Ucrainei, a declarat Kuleba, după o întrevedere la Bruxelles cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Decizia de a îngheţa aceste întâlniri la vârf între UE şi Rusia a fost luată în 2014, în urma ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei. Din nefericire, de atunci Rusia nu a arătat nicio intenţie de a-şi schimba politica, fie că este vorba de Ucraina sau de UE", a constatat Kuleba.

Reuniţi în summit la Bruxlles, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state-membre ale UE urmează să discute joi seara despre relaţiile cu Rusia şi formatul de dialog cu Vladimir Putin, potrivit ordinii de zi.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedinţii rus şi american, Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu Vladimir Putin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE, au informat surse europene.

Propunerea în acest sens este înscrisă în proiectul de concluzii ale summitului, însă nu este asigurat un consens, au precizat mai multe delegaţii.

"Această reluare a summiturilor (cu Rusia) nu are niciun fundament", a mai spus ministrul ucrainean al afacerilor externe.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 383


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți