Politică
04 iunie 2020

Rezervele de apă potabilă ale Crimeei au ajuns la un nivel critic. Opţiunea unui nou desant rus împotriva Ucrainei, tot mai evocată

Rezervele de apă potabilă ale Crimeei au ajuns la un nivel critic. Opţiunea unui nou desant rus împotriva Ucrainei, tot mai evocată

Peninsula Crimeea suferă de mai mulţi ani din cauza deficitului de apă, dar această probemă a devenit acută în ultimele luni, sub ocupaţia rusă.

Rezervele de apă potabilă  au ajuns la un nivel critic. Potrivit unor oficiali ruşi, cei aproape 2,3 milioane de locuitori ai peninsulei de la Marea Neagră riscă să nu mai aibă apă în robinet din iulie/august. Având în vedere că lipsa apei poate provoca un dezastru umanitar, Rusia nu exclude opţiunea de a recurge din nou la forţa sa militară împotriva Ucrainei pentru a preveni o astfel de situaţie şi a-şi extinde totodată raza de ocupaţie, scrie Paul Goble, fost consilier special al secretarului american de Stat James Baker (1989-1992), într-o analiză realizată pentru The Jamestown Foundation plecând de la surse de informare ruseşti şi ucrainene, potrivit publicației Adevărul.

Acum câţiva ani, în contextul anexării Crimeei, istoricul Edward Luttwak, fost consilier al preşedinţilor americani Ronald Reagan şi George Bush, avertiza că liderul de la Kremlin vrea să pună frontiera Rusiei pe Nipru.

Acum câteva zile, generalul Ihor Romanenko, fost şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene, susţinea că Putin îşi făcuse planuri să agraveze conflictul cu Ucraina în primăvara acestui an, dar situaţia s-a schimbat pe fondul pandemiei de coronavirus, care a lovit grav Rusia, notează sursa citată.

„Ruşii puteau cere următoarele: fie Ucraina face tot ce vrea Putin, fie trupele ruse avansează şi mai mult pe teritoriul ucrainean. Cel mai probabil, ruşii ar fi putut captura regiunile sudice şi estice, ocupând teritoriul Ucrainei până la Nipru”, a declarat fostul şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene. În plus, mai susţine Ihor Romanenko, Vladimir Putin îşi făcuse planuri şi pentru statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -,  membre UE „Această operaţiune, împreună cu cea privind capturarea Ucrainei, ruşii o planificaseră pentru parada victoriei din 9 mai. Escaladarea conflictului, însă, a eşuat ca urmare a pandemiei de covid-19, care a afectat şi Rusia”, spune generalul ucrainean.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 333

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți