Politică
11 mai 2021

România a găzduit Summitul B9. Statele membre au condamnat acțiunile Rusiei în Marea Neagră

România a găzduit Summitul B9. Statele membre au condamnat acțiunile Rusiei în Marea Neagră
11 mai 2021

România a găzduit Summitul B9. Statele membre au condamnat acțiunile Rusiei în Marea Neagră

România a găzduit la 10 mai Summitul Formatului București (B9), desfăşurat on-line, la care au participat Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, informează Realitatea.md. Înaltul Forum a fost prezidat de președinții României, Klaus Iohannis și cel al Poloniei, Andrzej Duda.

“Am avut discuții importante pentru securitatea regiunii, la care s-au alăturat Președintele SUA, Joe Biden, și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Am primit, așadar, un mesaj extrem de puternic de solidaritate și unitate transatlantică. Pentru România, participarea Președintelui SUA arată încrederea de care se bucură țara noastră la Washington, ca partener și aliat puternic”, scrie Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

Șefii statelor participante au semnat și o declaraţie cu privire la problemele de securitate din zona Mării Negre şi acţiunile blocului NATO.

„NATO trebuie să facă față unor provocări și amenințări din diverse direcții strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei și fortificarea militară din vecinătatea imediată cu NATO, inclusiv escaladările din Marea Neagră, anexarea ilegală a Crimeei și activitățile sale hibride și agresive, toate astea continuă să amenințe securitatea Euro-Atlantică. Condamnăm acțiunile de sabotaj ale Rusiei pe teritoriile statelor Alianței, precum cele de la depozitul de muniții de la Vrbetice din 2014 în Republica Cehă, ceea ce a constituit o violare gravă a dreptului internațional. Adițional, ne exprimăm îngrijorarea privind raportările comportamentului similar pe teritoriul Bulgaria, cum s-a evidențiat în anunțurile publice ca urmare a investigațiilor de la Sofia. Noi rămânem absolut solidari cu aliații noștri, Republica Cehă și Republica Bulgară”, se menționează în declarație.

De asemenea, s-a discutat și despre strategiile militare din zona Mării Negre. „Vom fortifica prezența noastră în Marea Neagră din zona țărilor Baltice, ceea ce e o expresie a unității și solidarității Alianței. În acest context, salutăm inițiativa NATO condusă de Polonia și România privind propunerea de a găzdui prezența regională maritimă în Marea Neagră”, se mai arată în declarație.

La final participanţii au anunţat că toate problemele vor fi discutate în luna iunie, la următorul summit NATO.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 393


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți