Politică
Redactor: Marin Gherman
05 noiembrie 2021

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească
05 noiembrie 2021

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

Secretarul de stat al MAE al României Dan Neculăescu a avut la 4 noiembrie 2021 o întrevedere cu adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Ihor Jovkva, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti. Agenda discuţiilor a vizat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent pe situaţia etnicilor români din Ucraina, precum şi problematica securităţii la Marea Neagră.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat că situaţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina va rămâne o preocupare centrală pe agenda bilaterală, subliniind necesitatea soluţionării durabile şi eficiente a tuturor aspectelor problematice.

Secretarul de stat român a evidenţiat importanţa asigurării condiţiilor funcţionării la potenţial deplin a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în aşteptarea desemnării noului co-preşedinte şi noului co-secretar de partea ucraineană. Totodată, a susţinut necesitatea consultării cuprinzătoare şi transparente a etnicilor români din Ucraina în raport cu deciziile care au potenţialul de a afecta nivelul drepturilor lor, un exemplu în acest sens fiind proiectul noii legi ucrainene privind minorităţile naţionale.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat în context solicitarea adresată deja părţii ucrainene privind recunoaşterea oficială a inexistenţei aşa-zisei "limbi moldoveneşti".

Secretarul de stat român a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale, cu accent pe creşterea conectivităţii prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei comune, îndeosebi operaţionalizarea celor pentru care cadrul juridic bilateral a fost adoptat.

Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru aspiraţiile sale europene şi euroatlantice. A evidenţiat situaţia îngrijorătoare de securitate din regiune, care persistă, şi a exprimat disponibilitatea continuării consultărilor cu Ucraina pentru creşterea cooperării privind securitatea Mării Negre.

Ihor Jovkva a mulţumit părţii române pentru susţinerea constantă de către România a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a eforturilor sale de integrare europeană şi euro-atlantică. A exprimat deschiderea părţii ucrainene pentru identificarea de soluţii durabile la problemele de pe agenda bilaterală, precum şi pentru avansarea cooperării bilaterale în domeniile de interes comun.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1905


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți