Politică
22 ianuarie 2016

Românii din Cernăuţi au mai pierdut o şcoală românească

Românii din Cernăuţi au mai pierdut o şcoală românească

Locuitorii satului Ciudei, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi au tras deja un semnal de alarmă în legătură cu ucrainizarea şcolii româneşti nr. 3 din această localitate românească de la poalele munţilor Carpaţi, scrie pe blogul satului Ciudei, unul din feciorii comunei, domnul Gheorghe Cuciureanu. Pentru a afla care este situaţia actuală la această instituţie de învăţământ şi de ce anume conducerea şcolii a decis să ia acestă hotărâre de a deschide clase ucrainene într-o şcoală pur românească, corespondentul radio Cernăuţi şi a portalului de ştiri BucPress a stat de vorbă cu doamna Nicoleta Cepega, directoarea şcolii.

„Acum câţiva ani  autorităţile ucrainene au închis şcoala primară  cu limba ucraineană de predare din satul Crăsnişoara Nouă, raionul Storojineţ, localitate situată nu departe de şcoala noastră, ne-a spus doamna Cepega. Atunci părinţii au fost nevoiţi să se adreseze conducerii şcolii noastre şi direcţiei raionale de învăţământ Storojineţ, solicitând deschiderea claselor ucrainene în cadrul şcolii medii incomplete nr. 3 din satul Ciudei. Nu am avut nici un drept juridic să le refuz părinţilor”, a mai declarat doamna Nicoleta Cepega, menţionând faptul că locutorii din acel sat nu cunosc limba română.

Din cei 117 copii care învaţă în această şcoală, 24 dintre ei sunt înscrişi în clase ucrainene, în clasele I-B şi a III-B.

De ce autorităţile locale au recurs la o asemenea soluţionare a problemei, n-am reuşit să aflăm, în schimb, am înţeles că o dată cu deschiderea claselor mixte în această şcoală cu limba română de predare, comunitatea românească din Ucraina a mai pierdut o şcoală românească, şcoala nr. 3 din satul Ciudei. Pentru a limpezi lucrurile şi a înţelege de ce anume s-a ales această cale de rezolvare a problemei, trebuie să spunem că la numai trei kilometri de şcoala nr. 3 din Ciudei (Cornişor) în centrul acestei localităţi româneşti funcţionează deja o şcoală ucraineană, iar pe teritoriul satului instituţiile de învăţământ  au la dispoziţie un autobus şcolar. Oare nu era mai simplu ca cei 24 de copii, pentru care s-au deschis două clase ucrainene într-o şcoală românească să fie duşi cu autobusul şcolar trei kilometri mai departe şi să înveţe în şcoala ucraineană, decât să şteargă din inima satului românesc Ciudei şi de pe harta Ucrainei această şcoală românească, aşa cum uşor, uşor au dispărut zeci de şcoli naţionale. Cine poartă vina, până la urmă? Probabil noi, românii, care ne lăsăm atât de uşor călcaţi în picioare şi ne mulţumim cu ceea ce ni se smulge din inimile noastre, puţin câte puţin, în fiecare zi. Dacă lucrurile vor merge aşa şi mai departe, nu cred că ni se vor deschide cândva acele porţi mult dorite şi aşteptate de întreaga ţară, porţile Uniunii Europene...

BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2074


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți