Politică
22 ianuarie 2020

Românii din Ucraina îi solicită președintelui Zelenski să nu promulge Legea privind învățământul mediu general

Românii din Ucraina îi solicită președintelui Zelenski să nu promulge Legea privind învățământul mediu general

În data de 21 ianuarie  a.c. reprezentanții mediului asociativ românesc i-au solicitat în cadrul unui memoriu președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să nu promulge Legea privind învățământul mediu general. Această lege „va distruge definitiv educația în limba maternă a minorităților naționale”, potrivit memoriului citat de Agenția BucPress din Cernăuți.

Reprezentanții mediului asociativ românesc consideră că Legea privind învățământul mediu general a fost „adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar rezultatelor obținute în cadrul puținelor consultații cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituționale la educație în limba maternă”.

Volodimir Zelenski, care a fost susținut de etnicii români la alegerile din 2019, este rugat să retrimită în parlament Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, „întrucât această lege îi lipsește pe cetățenii românofoni din Ucraina de dreptul la educație în limba maternă”, se spune în memoriul semnat de reprezentanții mediului asociativ românesc din inițiativa  Consiliului Național al Românilor din Ucraina.

Ca și în octombrie 2019, când Consiliul Național al Românilor din Ucraina i-a solicitat lui Zelenski să anuleze articolul 7 al Legii Educației, președintelui i se cere, în calitate de subiect al inițiativei legislative, să propună modificări în art.7 din Legea educației din Ucraina, precum și a art.5 din Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, în conformitate cu norma constituțională prin care „cetățenilor care aparțin minorităților naționale li se garantează dreptul la educație în limba maternă, conform legii”.

Agenția BucPress publică memoriul în continuare:

Către,

Zelenski V.O.,

Președintele Ucrainei

Stimate Volodimir Alexandrovici,

Subsemnații, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, ne adresăm către Domnia Voastră cu rugămintea să retrimiteți în parlament Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, aprobată în data de 16 ianuarie 2020.

La alegerile prezidențiale și parlamentare, reprezentanții comunității românești au votat cu încredere pentru schimbări europene în Ucraina, pentru care ați militat și Domnia Voastră. Majoritatea absolută a comunității românești a susținut dorința (promisiunea electorală) exprimată de Dumneavoastră  privind modificarea legilor nedrepte ale puterii anterioare, care au restrâns drepturile minorităților naționale, așteptând din partea Dvs. sprijin în vederea  modificării scandalosului art.7 (privind limba de învățământ) din Legea Educației, din 5 septembrie 2017. Din păcate, în locul modificărilor așteptate, Rada Supremă a mai adoptat și Legea privind învățământul mediu general, care va distruge definitiv educația în limba maternă a minorităților naționale, care a existat chiar și în timpul regimului totalitar al URSS.

Această lege a fost adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar rezultatelor obținute în cadrul puținelor consultații cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituționale la educație în limba maternă și nu a fost de acord cu prevederile art.5 din Legea privind învățământul mediu general (privind limba din sistemul de educație). Considerăm că modelele de educație stabilite prin lege pentru minoritățile naționale sunt discriminatorii și contrare prevederilor constituționale, câtă vreme cetățenii Ucrainei sunt lipsiți, de-facto,  de dreptul constituțional la limba maternă în învățământ, ceea ce contravine prevederilor art.8, 10, 11, 22, 24, 25, 53 din Legea Fundamentală a Ucrainei, precum și prevederilor Cartei europene a limbilor regionale și minoritare. Aceste modele sunt în contradicție cu  prevederile Constituției și Legii Ucrainei privind prevenirea și combaterea discriminării, în sensul stabilirii unui volum diferit de drepturi educaționale, în funcție de limba vorbită.

Legea Ucrainei privind învățământul mediu general este, de asemenea, în contradicție cu prevederile pct.5, art.13 din Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, care menționează că membrii comunității românești din Ucraina „au dreptul să fie instruiți  în limba lor maternă, într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare, situate ținând seama de răspândirea geografică a minorității respective”. În acest context, atragem atenția asupra faptului că, potrivit art.9 din Constituție, în cazul coliziunii între tratatele internaționale și legislația internă, prevalează obligațiile internaționale ale Ucrainei.

Vă rugăm, Volodimir Alexandrovici, în calitate de Garant al Constituției, să retrimiteți în parlament Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, întrucât această lege îi lipsește pe cetățenii românofoni din Ucraina de dreptul la educație în limba maternă.

Vă rugăm, în calitate de subiect al inițiativei legislative, să propuneți modificarea art.7 din Legea educației din Ucraina, precum și a art.5 din Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, în conformitate cu norma constituțională prin care “cetățenilor care aparțin minorităților naționale li se garantează dreptul la educație în limba maternă, conform legii”.

Cu stimă,

Acad. Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”

Vitalie Zâgrea, președintele Ligii tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina

Vasile Rauț, președintele Societății Golgota

Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni

Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”

Mircea Pilat, președintele Asociației științifico-pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2012
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți