Politică
26 ianuarie 2018

Românii din Ucraina solicită acordarea de burse tuturor elevilor care studiază în limba română și modificarea recentei hotărâri a Guvernului României

Românii din Ucraina solicită acordarea de burse tuturor elevilor care studiază în limba română și modificarea recentei hotărâri a Guvernului României

Comunitatea românească din Ucraina solicită Guvernului Român să modifice recenta hotărâre privind bursele pentru elevi și acordarea de burse tuturor școlarilor care studiază în limba română. Potrivit unei scrisori deschise către Guvernul României și premierul român, „cele numai 1.000 de burse constituie o părticică foarte mică pentru numărul total de elevi, care este cam de peste 15 ori mai mare decât numărul de burse alocate”.

BucPress publică scrisoarea deschisă:

Către Guvernul României

Noi, reprezentanţii Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai societăţilor şi mass-media de limbă română din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa, am luat cunoştinţă de faptul că Guvernul României a hotărât în sedinţa de ieri, 25 ianuarie 2018, să acorde burse pentru elevii etnici români din Ucraina, care îşi fac studiile  în limba română.

Cele numai 1.000 de burse constituie o părticică foarte mică pentru numărul total de elevi, care este cam de peste 15 ori mai mare decât numărul de burse alocate.

Am cerut în repetate rânduri autorităţilor române să stimuleze învăţământul în limba română din Ucraina şi să se acorde acest tip de sprijin tuturor copiilor şi profesorilor din şcolile româneşti. Cu toate acestea, după întâlnirile noastre la Bucureşti a fost adoptat bugetul pe 2018 şi fondurile alocate  ar fi să permită acordarea burselor tuturor elevilor care îşi fac studiile  în limba română. Un astfel de sprijin educaţional eficient este o necesitate urgentă, care ar asigura încredere în rândul comunităţilor de români şi ar ajuta la conservarea indentităţii etnice.

Educaţia în limba maternă este unul dintre factorii cei mai importanţi în menţinerea identităţii româneşti. De aceea, urgenţa cea mai mare este menţinerea şcolilor cu limba română de predare, crearea de condiţii cât mai bune în acestea pentru ca toţi copiii români să fie interesaţi să le frecventeze, bursele fiind unul dintre mijloacele de realizare a acestui obiectiv major.

Amintim că au existat promisiuni referitoare la burse şi tuturor profesorilor care predau în şcolile din Ucraina disciplinile şcolare în limba română.

Trebuie de avut în vedere şi faptul că comunităţile româneşti din Ucraina se raportează şi la modul în care intervin alte state în sprijinul celor de aceeaşi etnie cu ei care trăiesc în Ucraina. Exemplul maghiar este cel mai relevant şi eficient.

În aceste condiţii cerem Primului Ministru al Guvernului României, modificarea acestei hotărâri şi acordarea de sprijin financiar sub formă de burse, pentru toţi elevii români care studiază în limba română în  Ucraina.

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1488


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți