Politică
Redactor: Marin Gherman
23 martie 2021

Românii își mențin un sprijin puternic pentru Occident – sondaj

Românii își mențin un sprijin puternic pentru Occident – sondaj
23 martie 2021

Românii își mențin un sprijin puternic pentru Occident – sondaj

Compania de sondaje INSCOP a publicat rezultatele unei cercetări care și-a propus să măsoare percepția românilor asupra Occidentului și Estului, într-o eră a dezinformării și a știrilor false.

Potrivit RFI România, datele infică faptul că o majoritate covârșitoare a românilor (81%) este de părere că România trebuie să aleagă direcția Vest (adică UE, SUA, NATO) , în timp ce doar 10% consideră mai potrivită o orientare spre Rusia și China).

De asemenea, peste 60% dintre cei chestionați consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 35%  susțin contrariul.

Autorii sondajului precizează că persoanele care consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje sunt cu precădere cele sub 45 de ani, cu un nivel de educație ridicat și cu un venit mai ridicat. De asemenea,  locuitorii din București și din orașele cu peste peste 90 mii de locuitori.

Foarte interesantă a fost întrebarea dacă, în calitate de stat membru, România trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar și atunci când îi sunt afectate interesele naționale, și chiar cu riscul de a-și pierde poziția de stat membru al UE. Ei bine, 64% dintre cei chestionați sunt de accord cu această opțiune și numai 32% spun că regulile europene trebuie respectate oricum.

Peste 77% consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să se destrame în următorii ani și peste 66% sunt convinși că, în cazul unei agresiuni, Alianța Atlantică va sări în ajutorul României.

De altfel, trei sferturi dintre ei consideră că existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe, în timp ce 20% își exprimă dezacordul – printre aceștia din urmă, spun autorii sondajului, îi găsim mai ales pe cei cu educație primară și cu venituri reduse.

Peste 71% dintre cei intervievați, sunt de părere că SUA au mai degrabă o influență pozitivă asupra României, în timp ce aproape  17% apreciază că Rusia are mai degrabă o influență pozitivă.

61,7% dintre români consideră că, de-a lungul timpului, Rusia a făcut mai mult rău României, în timp ce 19% cred că a făcut mai mult bine.  Și tot 19% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Și iarăși, aici, câteva dintre explicațiile autorilor sunt demne de remarcat. De exemplu, cei peste 60 de ani consideră în mai mare proporție că Rusia a făcut mai mult rău României, de-a lungul istoriei, în timp ce tinerii sub 30 de ani cred într-o măsură mai mare decât alții că Rusia ne-a făcut bine.

Putem observa aici că experiențele personale sunt importante. La fel cum ar trebui să remarcăm influența rețelelor de socializare și a dezinformării care vine prin acestea.

Totuși, vestea bună este că, în pofida valului dezinformării, susținerea românilor față de Occident rămâne, pe ansamblu, una solidă.

Mai multe detalii AICI

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 622


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți