Politică
Redactor: Mirela Amarie
03 septembrie 2021

Rusia a refuzat să prelungească mandatul misiunii OSCE la granița cu Ucraina

Rusia a refuzat să prelungească mandatul misiunii OSCE la granița cu Ucraina
03 septembrie 2021

Rusia a refuzat să prelungească mandatul misiunii OSCE la granița cu Ucraina

Ucraina cere părții ruse să oprească imediat acțiunile distructive împotriva misiunii de observare a OSCE, acest lucru a fost anunțat pe Telegram de delegația ucraineană de la Grupul de contact tripartit, notează Agenția BucPress.

„Pe 2 septembrie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului permanent al OSCE, Federația Rusă a anunțat decizia președintelui Federației Ruse de a nu sprijini consensul larg din cadrul OSCE privind prelungirea mandatului misiunii de observator OSCE la punctele de trecere a frontierei rusești „Gukovo” și „Donețk” după data de 30 septembrie 2021”, se menționează în comunicat.

Grupul de contact trilateral din Ucraina (TCG) a menționat că punerea în aplicare a acestei intenții este o continuare a acțiunilor Rusiei care vizează sabotarea deliberată a punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, în special punctul 4 din Protocolul de la Minsk din 5 septembrie 2014, care prevede monitorizarea continuă și verificarea OSCE la frontiera de stat între Ucraina și Rusia.

TCG consideră decizia rusă drept dovada planurilor sale de a continua și de a crește aprovizionarea cu arme, echipamente militare, muniție, trupe regulate și mercenari către teritoriile ocupate temporar din Donețk și Lugansk, care ar putea escalada într-un conflict armat ruso-ucrainean.

Prin urmare, delegația ucraineană condamnă cu fermitate aceste acțiuni ale Federației Ruse și le consideră în contextul altor acțiuni ale Moscovei care vizează blocarea progresului în cadrul consultărilor TCG.

„Ucraina solicită părții ruse să oprească imediat acțiunile distructive ale misiunii de observare a OSCE, să își îndeplinească toate angajamentele în temeiul acordurilor de la Minsk pentru a descalifica situația de securitate și a rezolva în continuare conflictul armat prin mijloace politice și diplomatice”, a declarat delegația ucraineană.

Misiunea OSCE de observare la punctele de control rusești „Gukovo” și „Donețk” funcționează din 29 iulie 2014, în conformitate cu decizia Consiliului permanent al OSCE, adoptată prin consens și este formată din 22 de observatori internaționali. Ea monitorizează situația și călătoriile transfrontaliere de la aceste două puncte de control rusești și pregătesc rapoarte de monitorizare.

Ucraina și țările partenere au solicitat în repetate rânduri extinderea mandatului acestei misiuni de observare la toate zonele de frontieră adiacente teritoriilor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, însă o astfel de expansiune este blocată de Rusia. În același timp, partea rusă interzice observatorilor OSCE să folosească orice instrumente de supraveghere, inclusiv binoclurile și dronele.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 429


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți