Politică
Redactor: Marin Gherman
26 august 2020

Satul românesc Cartal din sudul Basarabiei a revenit la denumirea istorică

Satul românesc Cartal din sudul Basarabiei a revenit la denumirea istorică

Satul Cartal, cu populație majoritară românească din sudul Basarabiei istorice nu mai vrea să se numească în maniera ucrainizată Orlivka (impusă cu varianta rusească Orlovka, imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial), informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit președintelui Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, în ședința ordinară din 25 august 2020, Consiliul Sătesc a hotărât revenirea la denumirea istorică a localității străvechi de pe malul basarabean al fluviului Dunărea, situată vis-a-vis de orașul Isaccea, din Dobrogea.

O veste extraordinară, și un exemplu de urmat pentru mai multe localități sud-basarabene, cărora le-a fost schimonosit numele pe bunul plac al sovieticilor după cel de al Doilea Război Mondial.

Așteptăm publicarea hotărârii istorice a Consiliului Sătesc Orlivka/Cartal, și-i dorim acestuia mult succes, pe pietrosul drum al recunoașterii adevărului istoric, de la Dunăre spre malurile Niprului, a menționat pe contul său de Facebook Anatol Popescu.

Cartal este un sat reședință de comună în raionul Reni din regiunea Odesa (Ucraina). Are 3,047 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 21 metri, pe malul estic al Lacului Cahul, pe malul vestic al Lacului Cartal și pe malul nordic al Dunării, în partea de sud a raionului Reni. El se află la o distanță de 24 km de orașul Reni.

Până în anul 1947 satul a purtat denumirea oficială de Cartal, în acel an el fiind redenumit Orlîvka.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2799


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți