Politică
02 iunie 2020

Scandal în Pasat: Satul ce face parte din Ținutul Herța va fi unit cu comuna Voloca fără voința locuitorilor

Scandal în Pasat: Satul ce face parte din Ținutul Herța va fi unit cu comuna Voloca fără voința locuitorilor

Scandal din cer senin în satul Pasat, care face parte din primăria Buda Mare, Ținutul Herța. După ce la 30 octombrie 2019 la adunarea satului, locuitorii din Pasat, Buda Mare și Buda Mică au votat pentru unirea benevolă cu comuna Ostrița, iar primarul de Ostrița, Vasile Țurcan, a confirmat juridic că este de acord cu această comasare, „Planul de perspectivă” aprobat de Cabinetul de Miniștri acum câteva zile a fost ca un trăsnet pentru localnici – trei sate care au o singură școală de cultură generală și o singură primărie vor fi despărțite. Buda Mare și Buda Mică vor fi alipite la comuna Ostrița, iar Pasat – la comuna Voloca, din care mai face parte localitatea Valea Cosminului.  

Parlamentarul Gheorghe Mazurașu, al cărui sat natal este localitatea Pasat, a scris pe Facebook că hotărârea este o victorie și nu a ascuns implicarea sa directă în obținerea acestei decizii din partea Guvernului de la Kiev. Nu știm cât de istorică și corectă este această hotărâre, însă știrea a fost ca o explozie în cele trei sate.

Primarul localității Buda Mare, Marina Vacarașu, s-a adresat către Administrația Regională de Stat Cernăuți, solicitând explicații. Nu este clar de ce au fost călcate în picioare deciziile anterioare ale locuitorilor satului Pasat.

În scrisoarea nr. 152 din 01 iunie 2020 al consilierilor locali Buda Mare se spune că hotărârea Cabinetului de Miniștri nu este una justificată. „Unirea a avut loc cu încălcări ale metodologiei de formare a comunităților teritoriale. Cu scopul de a evita o escaladare a conflictului vă rugăm să vă adresați urgent Cabinetului de Miniștri al Ucrainei cu cerința de a include satul Pasat în comuna Ostrița, raionul Herța, ceea ce corespunde deciziilor primăriilor Buda Mare și Ostrița”, se spune în scrisoare.

Primarul de Buda Mare menționează că procedura legitimă a fost inițiată încă în octombrie 2019, iar în timpul audierilor 365 de locuitori ai satului Pasat (circa 80% din cei ce au dreptul la vot - n.red.) s-au pronunțat pentru unirea cu comuna Ostrița. Au fost înregistrate procese verbale respective. Primarul constată că nu există nici un temei legal ca satul Pasat, care istoric face parte din primăria Buda Mare și Ținutul Herța, să fie unit cu comuna Voloca.

„Locuitorii celor trei sate sunt legați între ei istoric, geografic și mental, prin tradiții, legături de familie și prietenie, sute de ani au conviețuit împreună în diverse perioade istorice, ceea ce însemnă că dezmembrarea acestor localități și alipirea lor la diferite comune va avea un impact negativ asupra vieții sociale și economice”, se  spune în scrisoare.

În același timp, parlamentarul Gheorghe Mazurașu scrie pe Facebook că a intervenit personal în acest proces, pe lângă ministerul de resort de la Kiev, în urma adresării unui grup de localnici. Pasatenii au confirmat reporterului BucPress că au fost adunate semnături de un grup de locuitori pentru reparația eventuală de către primăria Voloca a drumului ce leagă Valea Cosminului și Pasat. Cele două sate nu au un drum calitativ între ele, drumul de țară trece prin legendarii Codri ai Cosminului, legând Bucovina de Ținutul Herța. „Am crezut că semnăm doar pentru reparații de drum, nu și pentru dezlipirea pe totdeauna de Buda Mare”, susțin unii semnatari.

Avantaje și dezavantaje

Adepții procesului de unire cu comuna Voloca susțin că satul Pasat este mai aproape de Valea Cosminului decât de Ostrița. Mulți lucrează la întreprinderile mici și mijlocii din cele 2 sate și cred că o astfel de alipire va determina o dezvoltare a satului, o nouă perspectivă, cu toate că accesul pe drumul de pădure, pe timp de iarnă de la centrul comunei Voloca la viitoarea periferie va fi foarte problematic, necesitând investiții de milioane de dolari, pe care comuna Voloca nu le are.

De asemenea, sunt și opinii cum că conducerea raionului Herța nu a făcut nimic pentru Pasat în ultimii 20-30 de ani, de aceea unirea cu satele din Bucovina ar reprezenta „un pas înainte”.  

Putem menționa și unele minusuri ale acestui proiect. Parlamentarul Gheorghe Mazurașu, întrebat de utilizatorii de Facebook unde vor învăța micuții românași din satul Pasat, a spus că „la școala primară din localitate”. În realitate, Pasatul nu are școală primară, aceasta de câțiva ani este o filială a școlii de bază din Buda Mare. În acest caz, primăria Voloca va trebui să plătească semestrial comunei Ostrița pentru școlarizarea elevilor săi în școala de 4 clase din sat sau / și după clasa a 5-a în școala de cultură generală din Buda Mare. Pare ceva fantastic!

Mult mai fantastic pare transportarea micuților prin Codrii Cosminului din Pasat la satul apropiat Valea Cosminului, unde procesul de învățământ are loc în limba ucraineană. Nu excludem că, având un număr mic de elevi, școala din Pasat ar putea fi în genere închisă peste câțiva ani, pentru a economisi banii comunei, cum a avut loc în alte localități din regiunea Cernăuți în urma reformelor, iar cea mai apropiată școală este cea ucraineană din Valea Cosminului.

Merită menționat faptul că în Valea Cosminului și în Voloca, ca părți ale Bucovinei istorice, sărbătorile sunt ținute pe stil vechi, iar în Pasat – pe stil nou. Și din acest punct de vedere, localitatea va fi în minoritate.

De asemenea, revenind la argumentarea primarului de Buda Mare, precizăm că nu există un temei legal în Ucraina de a rupe un sat sau cătun de la o primărie, or baza electorală în Buda Mare este un tot întreg, iar prin art.16 din Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, ratificată de Ucraina, Kievul trebuie „să se abțină de la acțiuni care ar putea modifica componența proporțională a populației în zonele compact locuite de persoane care aparțin minorităților naționale, și care ar putea duce la restrângerea drepturilor și libertăților ce rezultă din principiile fixate în Convenție”.

Mai multe semne de întrebare, multe nuanțe necunoscute, inclusiv de sorginte economică. În plin scandal, un grup de inițiativă din Pasat „a colindat” zilele acestea satul, sondând opiniile localnicilor, confirmând prin semnături că 80 la sută din români se opun unirii cu Voloca. Indiferent de ce ar urma este absolut trist că la nivel central hotărârile aprobate la adunările satului pot fi modificate cu ușurință, de parcă descentralizarea ar trebui să aibă loc prim metode centralizate și după cum își doresc cei de la putere!

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 5339

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți