Politică
Redactor: Elvira Chilaru
17 ianuarie 2020

Școlilor private din Ucraina li s-a permis să aleagă de sine stătător limba de predare. Concesie făcută Ungariei?

Școlilor private din Ucraina li s-a permis să aleagă de sine stătător limba de predare. Concesie făcută Ungariei?

La 16 ianuarie, Rada Supremă a aprobat în a doua lectură un proiect de lege „Cu privire la învățământul secundar  general” (nr. 0901), care a scos școlile private de sub articolului 7 din Legea Educației privind limba de predare.

327 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege amintit. Deputații ce s-au abținut în mare parte sunt din  partidele „Golos” și „Platforma de opoziție”.

Prin urmare, instituțiile de învățământ private care acordă posibilitatea  de a obține studii  medii  secundare complete, pe banii  persoanelor fizice și / sau persoanelor juridice, sunt acum libere să aleagă limba procesului educațional și sunt datori să  asigure cunoașterea de către elevi  a limbii  de stat conform standardelor de stat.

Aceasta a fost una dintre cerințele Ungariei în conflictul cu Ucraina din cauza  „Legii educației”, respectiv articolului 7, potrivit presei ucrainene. Ungaria și comunitatea maghiară din Transcarpatia n-au fost de accord cu modelul propus pentru  elevii  școlilor cu predare în limbile  minorităților naționale, limbile cărora fac parte din cele  vorbite în  UE.

În școlile primare  ei pot studia în limba maternă, împreună cu studierea limbii de stat. Începând cu clasa a V-a, cel puțin 20% din cantitatea anuală de timp de studii  trebuie predată în limba ucraineană, cu volum din ce în ce mai mare. În calasele supeioare  cel puțin 60% din timpul anual de studii  în aceste instituții trebuie predat în limba de stat.

Trebuie amintit fsptul  că viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Dmitro Kuleba a subliniat că Ucraina este pregătită să găsească  soluții de compromis cu Ungaria.

Menționăm că statul român nu finanțează nicio școală privată din Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1062
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți