Politică
28 noiembrie 2019

Se pregătește întâlnirea care ar putea RUPE Ucraina: Vladimir Putin și Volodimir Zelenski se văd la Paris

Se pregătește întâlnirea care ar putea RUPE Ucraina: Vladimir Putin și Volodimir Zelenski se văd la Paris

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să aibă o întâlnire între patru ochi pentru prima dată în cursul summitului de la Paris din 9 decembrie, organizat sub mediere franceză şi germană, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de AFP.

"Cred că mergem spre o întâlnire tete-a-tete. Ei se vor afla în aceeaşi cameră şi, bineînţeles, îşi vor vorbi", a declarat consilierul pe probleme politice al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţiile de presă ruse. El a precizat că programul summitului este încă în curs de elaborare, informează agerpres.ro.

Aceasta ar fi prima întâlnire între cei doi şefi de stat, în contextul în care Rusia şi Ucraina au relaţii foarte tensionate de la sosirea la putere a forţelor prooccidentale la Kiev, în 2014, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Acesta va fi primul summit din 2016 în respectivul format, numit "Normandia", destinat să facă să avanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Aflat într-o vizită în Lituania miercuri, Volodimir Zelenski a declarat că "nu se aşteaptă la victorii majore sau la sfârşitul războiului încă de-a doua zi" după summit.

Deşi nu a confirmat o întâlnire între patru ochi cu Putin, el a subliniat că este pregătit să discute "cu fiecare lider prezent la Paris", dacă va fi necesar.

"În calitate de preşedinte al Ucrainei, vreau să înţeleg clar când şi cum putem pune capăt acestui război", a indicat Zelenski.

În acelaşi timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia va solicita Kievului un dialog direct cu liderii regiunilor Doneţk şi Lugansk, care şi-au proclamat autonomia de Ucraina sub forma unor "republici", potrivit Interfax-Ukraina.

Acorduri de pace pentru estul Ucrainei au fost semnat în 2015 la Minsk şi au permis o diminuare importantă a violenţelor, dar componenta lor politică nu a fost aplicată niciodată.

Progrese au fost înregistrate totuşi în relaţiile dintre Kiev şi Moscova după alegerea în aprilie a lui Zelenski, mai favorabil unui dialog decât predecesorul său.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 247

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți