Politică
01 februarie 2021

Șeful diplomației europene va cere la Moscova eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi

Șeful diplomației europene va cere la Moscova eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi
01 februarie 2021

Șeful diplomației europene va cere la Moscova eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi

Şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, se va deplasa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, dar și pentru o normalizare a relaţiilor Rusiei cu UE, relatează AFP, citat de Agerpres.

Obiectivul acestei deplasări a divizat statele membre, iar miniştrii de externe europeni l-au însărcinat pe reprezentantul lor să transmită un ''mesaj clar'' interlocutorilor săi ruşi.

"Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, va sosi joi seara, 4 februarie, şi va pleca sâmbătă, 6 februarie", au anunţat serviciile sale. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef de diplomaţie europeană după 2017, au adăugat sursele citate.

În cadrul vizitei vor avea loc ''discuţii aprofundate cu ministrul de externe Serghei Lavrov şi alţi interlocutori ruşi înainte de discuţia strategică a Consiliului European privind relaţiile UE-Rusia programată pentru martie'', se arată într-un comunicat oficial.

''Otrăvirea, detenţia şi arestarea opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi îngrijorările legate de libertăţile fundamentale şi drepturile omului în Rusia vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi'', precizează textul citat.

Acţiunile Rusiei în Ucraina, sancţionate de UE din 2014, vor fi de asemenea abordate. Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancţiuni europene după arestarea lui Navalnîi, dar măsura a fost păstrată ca soluţie de rezervă în cadrul reuniunii din 25 ianuarie a miniştrilor de externe europeni, care nu au căzut de acord asupra unei înăspriri a sancţiunilor.

Cei 27 sunt ''pregătiţi să reacţioneze şi să ia măsurile adecvate dacă situaţia o impune'', a precizat Josep Borrel după reuniunea cu miniştrii de externe din UE.

La Moscova, Josep Borrell urmează să aibă de asemenea ''întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile ruse şi cu membri ai comunităţii academice''. Nu s-a specificat dacă se va întâlni cu membri ai anturajului lui Aleksei Navalnîi.

"Relaţia cu Rusia este una dintre cele mai complexe ale UE", a subliniat Josep Borrell în comunicat. ''Evoluţiile recente nu fac decât să sublinieze şi mai mult necesitatea de a mă deplasa la Moscova. Dar, dincolo de problemele în litigiu, există şi domenii în care UE şi Rusia cooperează sau trebuie să coopereze mai mult, care necesită o atenţie urgentă'' din partea noastră.

O conferinţă de presă cu Serghei Lavrov este anunţată în dimineaţa zilei de 5 februarie. Europenii cer de o săptămână eliberarea lui Aleksei Navalnîi, arestat pe 17 ianuarie la revenirea sa la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic Noviciok. UE a instituit sancţiuni împotriva mai multor membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru presupusa lor implicare în această tentativă de asasinat, potrivit Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 597


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți