Politică
Redactor: Elvira Chilaru
02 decembrie 2019

Șeful Dumei de Stat a Rusiei a amenințat că din componența Ucrainei se vor retrage mai multe regiuni. Reacția MAE de la Kiev

Șeful Dumei de Stat a Rusiei a amenințat că din componența Ucrainei se vor retrage mai multe  regiuni. Reacția MAE de la Kiev

„Din componența Ucrainei se vor retrage mai multe  regiuni”, despre acesta  se spune într-o declarație  a lui Viaceslav Volodin, care era  considerat recent drept unul dintre posibilii succesori ai lui Vladimir Putin. 

Declarația se referă, cică,  la o tentativă a delegației ucrainene de a perturba un discurs la Forumul ONU pentru Drepturile Minorităților Naționale prezentat de către Ruslan Balbek, membru al Dumei  de Stat ruse,  ales din partea Crimeii  anexate  și, prin urmare, este „un reprezentant ilegal atât în organul reprezentativ  rus, cât și pe arena internațională”, potrivit Kievului.

„Noile autorități de la Kiev ar trebui să înceapă nu de la  revendicări și offnse, ci de pe poziția  corectării greșelilor. Să-și revendice atitudinile față de grupurile etnice din țară. Ruși, maghiari, polonezi - în Ucraina sunt minorități naționale și, în ciuda faptului că sunt cetățeni ai Ucrainei, drepturile lor sunt încălcate în mod constant. Inclusiv dreptul la limba maternă,  atunci când Kievul adoptă o lege privind limba ucraineană ca limbă unică de stat și interzice utilizarea limbilor naționale în instituțiile de învățământ”, a spus Volodin.

Înaltul oficial rus a amintit, de asemenea, în declarația sa  de Hrușciov și introducerea a 3 limbi oficiale în Crimeea anexată și a rezumat: „Naționalismul, presiunea asupra  popoarelor mici poate duce la retragerea mai multor regiuni din Ucraina”.

Ministrul de Externe al Ucrainei a reacționat la declarația Președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Viaceslav Volodin, despre pericolul pierderii de către Ucraina a câtorva regiuni. Departamentul de politică externă al Ucrainei a accentuat că drepturile minorităților naționale sunt asigurate în măsură deplină de statul ucrainean. Adjunctul ministrului de Externe, Vasyl Bodnar, a apreciat declarația oficialului rus despre ieșirea a câtorva regiuni din componența Ucrainei ca fiind îndreptată împotriva integrității teritoriale a statului nostru. Pe contul său de pe Facebook Vasyl Bodnar a notat: „Formulările provocătoare și tonul declarației sunt îndreptate împotriva integrității teritoriale a Ucrainei și se înscriu în logica continuării agresiunii hibride a Federației Ruse împotriva statului nostru”. Potrivit lui, Rusia pentru a câta oară  încearcă să ațâțe dușmănia interetnică în Ucraina.

„Drepturile minorităților naționale în măsură deplină sunt asigurate de statul ucrainean. De exemplu, comunitatea rusă în Ucraina are posibilitate să-și dezvolte identitatea sa națională, inclusiv limba, cultura, tradițiile, religia, precum și sistemul de apărare a drepturilor sale.  Este logică întrebarea: dar cum sunt asigurate drepturile ucrainenilor în Federația Rusă, câte școli are comunitatea ucraineană de multe milioane din Federația Rusă? Răspunsul – nici una! A fost închisă unica bibliotecă, sunt marginalizate organizațiile ucrainene, sute de deținuți politici…”, a subliniat adjunctul ministrului, citat de Radio Ucraina Internațional.

Vasyl Bodnar a mai adăugat că Rusia distruge după un anumit sistem învățământul în limbile ucraineană și în cea a tătarilor crimeeni pe teritoriile temporar ocupate din Ucraina, în deosebi în Republica Autonomă Crimeea. În cei circa șase ani de ocupație în Crimeea a scăzut de 76 de ori numărul elevilor care învață în limba ucraineană: din 13 mii de elevi au rămas numai 172, a precizat Vasyl Bodnar.

 „Astfel, scopul adevărat al declarației lui Volodin este de a sustrage atenția comunității mondiale de la politica de represiune și înfricoșare a Kremlinului pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, precum și în interiorul Rusiei. Trebuie ca organele de drept să studieze declarația funcționarului rus sub aspectul încălcării legislației Ucrainei. În opinia mea, pentru asemenea declarații se poate trage la răspundere penală”, a  specificat adjunctul ministrului de Externe al Ucrainei.

UNUAN și Radio Ucraina Internațional precizează că Viaceslav Volodin, comentând legea cu privire la limba ucraineană, a declarat că dacă în Ucraina se va menține „naționalismul și reprimarea popoarelor mici”, atunci din componența ei vor ieși câteva regiuni. Declarația lui Vladislav Volodin a fost oficializată pe site-ul Dumei de Stat ca răspuns la faptul că delegația ucraineană a întrerupt luarea de cuvânt la forumul ONU în chestiunile minorităților naționale a deputatului Dumei de Stat, Ruslan Balbek, ales nelegitim în Crimeea anexată.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 763

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți