Politică
Redactor: Elvira Chilaru
02 octombrie 2021

Șeful MAE al Ucrainei: Suntem gata să fim prieteni cu Ungaria, dar vom bate pentru încălcarea intereselor noastre

Șeful MAE al Ucrainei: Suntem gata să fim prieteni cu Ungaria, dar vom bate pentru încălcarea intereselor noastre
02 octombrie 2021

Șeful MAE al Ucrainei: Suntem gata să fim prieteni cu Ungaria, dar vom bate pentru încălcarea intereselor noastre

Ucraina este gata să continue cooperarea cu Ungaria, în ciuda diferendelor, dar va răspunde la încălcarea intereselor ucrainene.

Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la un briefing online la Kiev.

„Sunt pentru prietenie, sunt pentru cooperare. Putem schimba la nesfârșit declarații dure, aceasta face parte dintr-o mare bătălie politică. Dar, în principiu, suntem gata să fim prieteni, să căutăm soluții. Dar dacă cineva face ceva care nu corespunde intereselor  ucrainene și ne va bate, vom răspunde cu bătaie întotdeauna. Diplomatic, desigur", a spus Kuleba.

El a menționat, că în ciuda amânării ședinței comisiei economice bilaterale, a acordului de gaz maghiar-rus, Kievul este gata să discute în continuare despre problemele educației și să protejeze drepturile minorităților naționale.

„În relațiile cu Ungaria, principalul lucru este să nu confundăm păcătoșii cu cei drepți: gazul ține de păcat, iar protecția minorităților naționale, respectarea drepturilor comunității maghiare - este  o prioritate. Aș dori să subliniez încă o dată că suntem pregătiți și ne străduim să avem relații pe deplin normale cu Ungaria, care să țină cont de interesele ambelor țări", a adăugat ministrul.

El a menționat că nu există nimic nou în amenințările de la Budapesta de a bloca calea Ucrainei către NATO.

"Ungaria a subliniat în mod constant că problema NATO va fi rezolvată împreună cu o soluție cuprinzătoare la problema privind minoritatea maghiară din Ucraina. Și acesta este un nod dificil și trebuie rezolvat treptat", a spus Kuleba.

Se va reaminti că pe 27 septembrie Ungaria a semnat un nou contract pe termen lung cu concernul rus Gazprom pentru furnizarea de gaze, ocolind Ucraina.

Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a amânat ședința comisiei interguvernamentale ucraineano-maghiară de cooperare economică, care urma să aibă loc la Budapesta. Partea ucraineană va cere, de asemenea, Comisiei Europene să evalueze conformitatea noului acord cu legislația europeană în domeniul energiei.

Ungaria a acuzat Ucraina de încălcarea suveranității ei, ca răspuns la un acord cu Gazprom. Kremlinul a declarat că Ucraina „nu are dreptul” să intervină în această situație.

Pe 1 octombrie, Gazprom a încetat să tranziteze gaze în Ungaria prin teritoriul Ucrainei, inclusiv regiunea Transcarpatia.

Agenția BucPress  – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 440


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți