Politică
Redactor: Elvira Chilaru
05 martie 2021

Șeful MAE de la Budapesta, în vizită în Slovacia: „Cetățenia dublă nu este un motiv de ceartă cu vecinul”

Șeful MAE de la Budapesta, în vizită în Slovacia: „Cetățenia dublă nu este un motiv de ceartă cu vecinul”
05 martie 2021

Șeful MAE de la Budapesta, în vizită în Slovacia: „Cetățenia dublă nu este un motiv de ceartă cu vecinul”

Ministrul maghiar de externe, Peter Siyarto nu a ridicat problema dublei cetățenii în timpul vizitei sale în orașul Komarno, unde locuiește minoritatea maghiară din Slovacia.

Siyarto a menționat că, din păcate, în prezent nu este posibil să se asigure dreptul unei duble cetățenii în Slovacia. Deși personal crede, că „nu trebuie să ne  fie frică de această instituție juridică care există în alte țări europene”.

"În orice caz, mai devreme sau mai târziu această problemă va fi rezolvată", a spus Siyarto.

Se va reaminti că recent a fost adoptată o nouă modificare a legii în Slovacia, care a făcut imposibilă pentru ungurii locali să-și restabilească cetățenia pierdută.

Slovacia nu recunoaște în mod legal dubla cetățenie: dacă un cetățean obține pașaportul unui alt stat, acesta pierde cetățenia slovacă în conformitate cu legea. Din 2010, peste 3.500 de persoane și-au pierdut cetățenia slovacă.

Ministrul maghiar de externe Peter Siyarto a promis că va rezolva problema, motiv pentru care a plecat în Slovacia săptămâna aceasta.

"Am dori să discutăm această problemă într-un mod mai profund, pe baza respectului reciproc, fără a ceda provocărilor", a spus Siyarto la sfârșitul vizitei.

Potrivit acestuia, nimeni nu vrea să „revină la situația rușinoasă atunci când practic nu exista o comunicare directă între guvernele celor două țări”.

Peter Siyarto a declarat că Slovacia este un partener strategic pentru Ungaria, iar maghiarii joacă un rol foarte important în sistemul relațiilor dintre cele două țări. Și speră că poveștile de succes comune vor putea crea încredere între părți, ceea ce oferă, de asemenea, o oportunitate de a discuta probleme mai sensibile, cum ar fi dubla cetățenie.

Ministrul ungar de externe a cerut, de asemenea, ungurilor slovaci  să participe la recensământul din acest an în Slovacia și să se identifice ca maghiari.

El a mai spus că guvernul maghiar va trimite 27 de ventilatoare la spitalele slovace. De asemenea, s-a întâlnit cu reprezentanți ai minorității maghiare pentru a discuta despre planurile de dezvoltare a regiunii. Guvernul maghiar este gata să sprijine, de exemplu, renovarea castelului din Komarno și construirea de noi școli.

„Cu cât sunt mai puternici vecinii, cu atât suntem noi mai puternici”, a conchis  Siyarto.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 683


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți