Politică
04 februarie 2016

SEMNAL DE ALARMĂ! În ţinutul Herţa şase şcoli româneşti pot fi închise

SEMNAL DE ALARMĂ!    În ţinutul Herţa şase şcoli româneşti pot fi închise

SEMNAL DE ALARMĂ... Perioada de optimizare care se face tot mai simţită în Ucraina, pune în pericol continuitatea funcţionării unor şcoli româneşti din ţinutul Herţa, regiunea Cernăuţi. Comunitatea românească din acest ţinut locuit în proporţie de 96 la sută de români este îngrijorată de faptul că autorităţile ucrainene vor să închidă şase şcoli româneşti din cele 28 existente în raionul Herţa. Acest plan de suspendare a activităţii de învăţământ în două şcoli româneşti din ţinutul Herţa, în satul Lunca şi cătunul Herghiligeni (comuna Târnauca) a fost pus la cale încă acum un an. Dar, se pare că cei de la conducerea regiunii n-au rămas prea mulţumiţi cu lichidarea a numai două şcoli româneşti şi în aceste zile „schiţează un nou itinerar pe unde va trece „creionul roşu”, care va mai şterge de pe harta Ucrainei câteva şcoli româneşti”. Corespondentul Radio Cernăuţi a stat de vorbă astăzi cu doamna Tatiana Zozulinsca, şefă ad-interim a Secţiei raionale de învăţământ Herţa, regiunea Cernăuţi pentru a afla dacă într-adevăr în timpul apropiat am putea să ne trezim într-o bună dimineaţă cu lacătul pe uşă la alte instituţii de învăţământ cu limba română de predare din ţinutul Herţa.


Din păcate realitatea este cel mai trist adevăr de această dată pentru românii din Ucraina, şi-n mod spceial pentru cei din ţinutul Herţa. Pe lista şcolilor care urmează să fie lichidate sau supuse unor comasări se numără încă patru şcoli româneşti. E vorba de şcoala din Cătunul Crihăneşti (comuna Proboteşti), unde au mai rămas 9 copii, şcoala primară din satul Văleni, unde învaţă astăzi 12 românaşi. „Această şcoală se închide de la sine, ne-a spus doamna Zozulinsca, întrucât numărul elevilor este foarte mic. Copiii din acest sat vor învăţa la şcoala de cultură generală din satul Hreaţca, raionul Herţa. La dispoziţia lor va fi pus un mijloc de transport”.

Din cauza faptului că şcoala primară din cătunul Săvineşti (comuna Târnauca), unde acuma sunt 18 copii, este în stare avariată, aceasta ar putea ca în cel mai scurt timp să fie închisă. Şcoala de gradele I-II din satul Movila, unde la ora actuală învaţă 55 de copii ar putea fi şi ea reorganizată. Elevii din clasele V-IX vor fi înscrişi la Liceul raional „Gheorghe Asachi” din Herţa, iar micuţii din clasele I-IV vor continua să înveţe în acea şcoală, care va deveni primară. Este un tablou destul de trist.

Așadar, numărul de școli cu limba română de predare devine din ce în ce mai mic în regiunea Cernăuți, iar autoritățile ucrainene susțin că de data aceasta motivul este unul demografic. În acest context, ne întrebăm de ce în acești ani după 1991 nu au fost elaborate strategii de îmbunătățire a situației demografice și economice din raionul Herța, de exemplu. Or, în loc de închiderea școlilor sus amintite o variantă alternativă ar fi organizarea unei campanii de informare a părinților din ținut să-și dea copiii la școlile din satul natal, realizând în acest mod strategiile de susținere a comunităților rurale anunțate de liderii de la Kiev în cadrul scrutinelor electorale. Realitatea, însă, diferă de promisiuni, din păcate.

BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1783


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți