Politică
Redactor: Marin Gherman
20 februarie 2018

Senatul României a adoptat propunerea legislativă privind acordarea a 1000 de burse de studii românilor din Ucraina

Senatul României a adoptat propunerea legislativă privind acordarea a 1000 de burse de studii românilor din Ucraina

Senatorii români au adoptat proiectul de lege care vizează adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina.

Potrivit aGERPRES, Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat cu majoritate de voturi. În expunerea de motive se arată că, potrivit Programului de guvernare 2017 - 2020, unul dintre obiectivele majore propuse vizează valorificarea potenţialului absolvenţilor de învăţământ superior şi al cercetătorilor din diaspora prin consolidarea programelor de educaţie oferite etnicilor români din străinătate şi celor din diaspora, prin acordarea de burse şi sprijinirea deschiderii de filiale ale universităţilor româneşti.

Potrivit actului normativ adoptat de Senat, "faţă de aspectele indicate, având în vedere vidul legislativ cu privire la acordarea de burse destinate românilor de pretutindeni, în scopul studierii limbii române în străinătate şi în statele de reşedinţă ale acestora şi pentru a evita ca acest vid legislativ să afecteze capacitatea României de a acţiona în sprijinul românilor de pretutindeni, în vederea prezervării şi promovării identităţii etnice, lingvistice, culturale, religioase a acestora, se impune adoptarea, prin ordonanţă de urgenţă, a modificărilor legislative imediate care să permită implementarea de urgenţă a măsurilor propuse".

Propunerea legislativă prevede burse pentru 1000 de elevi din Ucraina în sumă de 200 lei lunar.

De menționat că mai multe organe de presă s-au grăbit să informeze că a fost adoptată decizia de a acorda burse pentru toți elevii din școlile românești din Ucraina, fără să precizeze că este doar o propunere de amendament. Din păcate, modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2017, care prevede burse de studii anuale tuturor elevilor înscriși în școli (sau în clase) cu predare în limba română și care au domiciliul stabil în Ucraina a fost respinsă.

 Textul OUG 85/2017  poate fi consultat AICI

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2282

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți