Politică
Redactor: Elvira Chilaru
11 aprilie 2022

Simbolul armatei sovietice, „tancul eliberator”, demontat în regiunea Transcarpatia

Simbolul armatei sovietice, „tancul eliberator”, demontat în regiunea Transcarpatia
11 aprilie 2022

Simbolul armatei sovietice, „tancul eliberator”, demontat în regiunea Transcarpatia

Monumentul tancului sovietic a fost demontat la Mucacevo pe 11 aprilie. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al consiliului orășenesc Mucacevo, Vladislav Nikita.

Potrivit acestuia, demontarea a fost făcută  în vederea realizării măsurilor de derusificare în legătură cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Decizia de demontare a monumentelor a fost luată pe 6 aprilie la o ședință a comitetului executiv.

„Va fi un nou scuar  pe locul tancului sovietic demontat. Aici va fi amenajată o zonă verde de recreere pentru locuitori", a declarat primarul de Mucacevo, Andriy Baloga.

Un tanc de rezervă al Brigăzii 128 a fost instalat în Mucacevo în 1969. Nu a avut nimic de-a face cu al Doilea Război Mondial. Originalul tancului, care a sosit pentru prima dată în Mucacevo în 1944, a fost distrus și abandonat în timp ce a forțat râul Latorița.

Reporterul Agenției BucPress din regiunea Transcarpatia, Elvira Chilaru, trimite următoarea corespondență:

„Timp de decenii, locuitorii orașului Mucacevo au trăit sub țeava tunului unui tanc sovietic,  care țintea în  inima orașului. Și răbdarea unei asemenea vecinătăți a crăpat în cele din urmă. El coboară de pe piedestal și pleacă la fier uzat. La fel ca sute de alte mașini aducătoare de moarte  însemnate cu litera  Z în cealaltă parte a țării...

Rugina corodează fierul, dar nu și ochii, urechile și bunul simț al oamenilor. Te poți obișnui cu monumente, nu te poți obișnui cu o amintire mortală, care prinde din nou viată, și iar trage in tine – acum cu mâna nepoților  acelor tanchiști care au lăsat în urma lor  această clonă de fier.

 De aceea, un martor sumbru a următoarei lor „victorii” (stabilită după Praga, 1969) s-a învins  singur pe sine. Și astăzi urmează traseul bine cunoscut al transportului lor militar pe apă, aer și uscat, prezis navei ruse  de lângă Insula Șerpilor de marinarul ucrainean”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 532


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți