Politică
Redactor: Marin Gherman
08 octombrie 2020

Situația românilor din Ucraina, discutată de secretarul de stat în MAE de la București cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe

Situația românilor din Ucraina, discutată de secretarul de stat în MAE de la București cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe

Secretarul de stat în MAE de la București Dan Neculăescu a avut consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar, cu privire la perspectivele relaţiilor bilaterale, fiind abordate, în special, situaţia etnicilor români din Ucraina, securitatea la Marea Neagră şi cooperarea în formatele regionale. Consultările au vizat punerea în aplicare a deciziilor luate de miniştrii afacerilor externe, Bogdan Aurescu şi Dmytro Kuleba, cu prilejul vizitei recente a oficialului ucrainean la Bucureşti.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat solicitarea ca drepturile etnicilor români să fie respectate în conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de Ucraina şi a exprimat disponibilitatea României de a sprijini obţinerea unor soluţii durabile şi, în acelaşi timp, acceptabile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Oficialul român a indicat în acest sens propunerile transmise de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu la consultările cu ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmytro Kuleba, de la Bucureşti, din 8 septembrie 2020.

Cele două părţi au convenit continuarea cât mai eficientă a discuţiilor în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi impulsionarea negocierilor bilaterale privind încheierea Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educaţiei. De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre proiectele derulate în sprijinul comunităţii româneşti.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a punctat importanţa cooperării economice şi sectoriale, "cu accent pe creşterea conectivităţii fizice prin deschiderea punctelor de trecere a frontierei şi realizarea de proiecte în domeniul energetic", mai menţionează MAE.

Neculăescu a reiterat susţinerea României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean în graniţele recunoscute internaţional. Totodată, el a subliniat importanţa avansării procesului intern de reforme din Ucraina, în baza obligaţiilor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cei doi oficiali au convenit şi consolidarea cadrului de cooperare regională în organizaţiile multilaterale, în special în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a cărei preşedinţie este asigurată în prezent de România.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 937
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți