Politică
Redactor: Elvira Chilaru
01 martie 2021

Slovacia: Etnicilor maghiari li s-a interzis să-și redobândească cetățenia

Slovacia: Etnicilor maghiari li s-a interzis să-și redobândească cetățenia
01 martie 2021

Slovacia: Etnicilor maghiari li s-a interzis să-și redobândească cetățenia

Legea privind dubla cetățenie în Slovacia a intrat în vigoare în 2010. De atunci, Slovacia nu a recunoscut legal dubla cetățenie: dacă un cetățean obține pașaportul unui alt stat, acesta pierde cetățenia slovacă conform legii.

De atunci, peste 3.500 de persoane și-au pierdut cetățenia slovacă, potrivit Index.hu.

Ultima decizie a guvernului slovac blochează posibilitatea de a o redobândi  majorității maghiarilor care locuiesc acolo. Conform noii legi, cei care au locuit în altă țară de cel puțin cinci ani își pot recâștiga cetățenia slovacă.

Cu toate acestea, această prevedere nu se aplică maghiarilor, care locuiesc în principal într-o regiune numită de unguri Felvidejk (Ungaria Superioară). Maghiarii din Ungaria Superioară nu intră sub incidența acestei legi, deoarece majoritatea nu și-au schimbat locul de reședință.

Ministrul slovac de externe Martin Kluss a explicat recent de ce ungurii care locuiesc în Slovacia nu pot avea dublă cetățenie.

În special, el a menționat ca exemplu Abhazia, Ucraina de Est, bazinul Donețk și alte zone similare, în care dubla cetățenie face parte dintr-un plan de confiscare a teritoriului de către o altă țară.

Pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, el a scris: „Fiecare slovac care pledează sau acționează pentru un guvern străin ... este periculos pentru propria țară”.

Anterior, la începutul intervenției rusești în Crimeea, Martin Kluss a subliniat că un lucru similar s-ar putea întâmpla în Slovacia, dacă practica dublei cetățenii va rămâne.

Membrii parlamentului slovac care reprezintă minoritatea maghiară sunt indignați de noul amendament la lege și cred că se adresează ungurilor.

"Modificarea legii arată că toate eforturile au fost îndreptate împotriva maghiarilor încă de la început", a declarat deputatul György Dimesi. El consideră această lege ca una care are un standard dublu.

Ministrul maghiar de externe, Peter Siyyarto a anunțat deja că va merge la Bratislava pentru a investiga situația.

Se va reaminti că, în Ucraina, Consiliul Național de Securitate și Apărare a însărcinat Cabinetul de Miniștri al Ucrainei să elaboreze un proiect de lege privind identificarea ucrainenilor cu dublă cetățenie în termen de două luni.

Astfel, după  cum a declarat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Oleksandr Danilov s-a decis ca în termen de 2 luni Cabinetul de Miniștri să propună un proiect de lege care „să ne permită să înțelegem clar cine are dublă cetățenie”.

Danilov a explicat că noua lege ar trebui să creeze instrumente de control pentru identificarea ucrainenilor ce au cetățenia altor state.

„Aș sfătui toată lumea să se dezică  de o altă cetățenie în viitorul apropiat, pentru a nu se expune unor riscuri”, a spus Danilov.

Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare a menționat că, deși Ucraina se îndreaptă spre  țările  civilizate în care este permisă cetățenia dublă, ea încă nu-și  poate permite acest lucru, deoarece Rusia vecină folosește acest mecanism împotriva Ucrainei. Situația este de așa natură,  încât persoanele cu cetățenie rusă se află în cele mai înalte poziții de stat din Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 694


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți