Politică
08 decembrie 2021

SUA s-au înţeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care Rusia va porni război în Ucraina

SUA s-au înţeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care Rusia va porni război în Ucraina
08 decembrie 2021

SUA s-au înţeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care Rusia va porni război în Ucraina

Congresmenii americani au eliminat prevederea privind introducerea de sancţiuni împotriva Nord Stream 2 din versiunea proiectului bugetului de apărare al SUA, după cum se manţionează într-o declaraţie publicată marţi de comisia de procedură a Camerei Reprezentanţilor. Şi prevederea care interzicea tranzacţionarea de către americani a obligaţiilor de stat ruse nou emise a fost, de asemenea, eliminată din proiectul de buget al apărării convenit.

Prevederea privind „impunerea de sancţiuni Nord Stream 2” a fost inclusă în versiunea proiectului de buget al apărării pentru anul fiscal curent (care a început la 1 octombrie), era agreată de reprezentanţii ambelor camere ale Congresului SUA şi fusese aprobată de camera inferioară a legislativului şi „îl obliga pe preşedinte să aplice sancţiuni companiilor participante la proiectul Nord Stream”. „Documentul convenit (proiectul de buget) nu mai conţine această prevedere”, se arată în comunicat. În plus, din proiectul de buget a fost eliminată o clauză din versiunea aprobată de Camera Reprezentanţilor care impunea administraţiei de la Washington să raporteze periodic Congresului despre măsurile luate cu privire la proiectul menţionat, scrie digi24.ro.

Prevederea privind „impunerea de sancţiuni Nord Stream 2” a fost inclusă în versiunea proiectului de buget al apărării pentru anul fiscal curent (care a început la 1 octombrie), era agreată de reprezentanţii ambelor camere ale Congresului SUA şi fusese aprobată de camera inferioară a legislativului şi „îl obliga pe preşedinte să aplice sancţiuni companiilor participante la proiectul Nord Stream”. „Documentul convenit (proiectul de buget) nu mai conţine această prevedere”, se arată în comunicat. În plus, din proiectul de buget a fost eliminată o clauză din versiunea aprobată de Camera Reprezentanţilor care impunea administraţiei de la Washington să raporteze periodic Congresului despre măsurile luate cu privire la proiectul menţionat. La acest moment, proiectul de buget publicat şi care se întinde pe 2.165 de pagini ale sale nu conţine nicio menţiune despre Nord Stream 2. Este de aşteptat ca deja în această sau săptămâna viitoare, proiectul de buget de aproximativ 770 de miliarde de dolari să fie aprobat de Camera Reprezentanţilor şi Senat.

Reuters transmite însă că oficiali SUA le-au transmis membrilor Congresului că au făcut o înţelegere cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina. O serie de prevederi ale documentului au rămas însă neschimbate.

Astfel, legiuitorii plănuiesc să acorde aproximativ 300 de milioane de dolari Ucrainei prin linia militară de finanţare din Statele Unite, ca şi până acum. Includerea restricţiilor împotriva gazoductuluifusese susţinută de republicani, care au o minoritate în corpul legislativ al ţării. Camera Reprezentanţilor a Congresului a aprobat la sfârşitul lunii septembrie proiectul bugetului apărării pentru anul fiscal curent, documentul incluzând iniţiative legislative anti-ruse, inclusiv cele referitoare la Nord Stream 2. Republicanii din Senat intenţionau, de fapt, să înăsprească aceste sancţiuni. Potrivit mai multor instituţii de presă americane, secretarul de stat american Anthony Blinken a încercat să-i convingă pe democraţi să blocheze aceste restricţii. Partea rusă a subliniat în mod repetat că Nord Stream 2 este un proiect exclusiv comercial şi este implementat împreună cu parteneri europeni.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 426


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți