Politică
23 septembrie 2020

Szijjártó condiționează Kievul: Mai întâi să se rezolve problemele etnicilor maghiari din Transcarpatia, și apoi deblocăm comisia Ucraina-NATO

Szijjártó condiționează Kievul: Mai întâi să se rezolve problemele etnicilor maghiari din Transcarpatia, și apoi deblocăm comisia Ucraina-NATO
23 septembrie 2020

Szijjártó condiționează Kievul: Mai întâi să se rezolve problemele etnicilor maghiari din Transcarpatia, și apoi deblocăm comisia Ucraina-NATO

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu ministrul Economiei Externe și al Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, în incinta Administrației regionale de stat Transcarpatiei, informează Agenția BucPress.

Peter Szijjártó a declarat că Budapesta dorește să rezolve problemele privind relațiile Ucraina – NATO și că ar renunța la veto-ul său. „Pentru aceasta este nevoie de un singur lucru: să aflăm de la maghiarii din Transcarpatia că problema privind legea lingvistică și legea educației va fi rezolvată favorabil pentru ei”, a spus șeful MAE de la Budapesta.

 Kuleba a declarat că părțile au ajuns la o serie de acorduri de cooperare. Ministrul a spus: "După cum știți, avem un dialog intensiv care vizează asigurarea unei cooperări bogate și eficiente între Ucraina și Ungaria. Nu ar fi o exagerare să spunem că am realizat multe pe calea  implementării  proiectelor comune de infrastructură. Astăzi am ajuns și la mai multe acorduri.

Planificăm să organizăm în curând reuniuni a 3 grupuri: pe problemele minorităților naționale, pe probleme de educație și pe probleme de cooperare transfrontalieră (în cadrul acesteia din urmă, vor fi discutate problemele construcției punctelor de control la frontieră și a infrastructurii frontaliere).

Atât Peter (Szijjártó – n.n.) cât și eu acordăm o atenție deosebită dezvoltării comerțului, așa că am convenit, de asemenea, să organizăm un forum de afaceri al companiilor ucrainene și maghiare sub auspiciile celor două ministere ale noastre.

Un alt lucru pe care îl discutăm este dezvoltarea turismului în regiunea Transcarpatia. Știți că dezvoltarea turismului intern este susținută de președintele Ucrainei și vreau să remarc rolul activ al șefului administrației regionale de stat transcarpatice, Oleksiy Petrov, în această direcție.

Dorim mai multe contacte comerciale, economice, politice și interumane  între Ucraina și Ungaria. Mă bucur că aceasta este poziția noastră comună cu Peter și vom lucra pentru a atinge aceste obiective".

Întâlnirea primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, și a președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, este posibilă dacă se obțin rezultate în cadrul negocierilor comisiilor bilaterale cu privire la o serie de probleme.

Potrivit corespondentului „Adevărului european”, acest lucru a fost declarat de ministrul maghiar de externe la Ujgorod în cadrul unei conferințe de  presă comună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

"Această întâlnire trebuie luată în serios, astfel încât să nu fie lipsită de sens. Mai întâi, dorim să ajungem la acorduri preliminare privind relațiile de bună vecinătate, pentru care rezultatele ședințelor comisiilor menționate de domnul Kuleba vor fi importante. Dacă aceste întâlniri vor avea succes, putem conveni asupra unei întâlniri a liderilor de țări", a spus șeful diplomației de la Budapesta.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1229


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți