Politică
27 septembrie 2020

Țarile din UE care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI riscă să piardă fondurile europene

Țarile din UE care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI riscă să piardă fondurile europene

Propunerea vine chiar de la președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a declarat că va face tot ce-i stă în putere pentru a aduce guvernele acestor ţări în faţa justiţiei europene, confirmând că executivul comunitar va prezenta curând o ”strategie LGBTI” a Uniunii Europene, potrivit RFI România.

Ursula von der Leyen anunță că va face presiuni ”pentru a exista o recunoaştere reciprocă a relaţiilor familiale în UE, pentru că dacă eşti părinte într-o ţară, eşti în toate” şi a amintit că în prezent Comisia Europeană lucrează la o ”strategie LGBTI” a Uniunii Europene pe care o va prezenta curând.

”Fiecare persoană în Europa trebuie să fie liberă pentru a fi cine doreşte şi să iubească pe cine doreşte, în toate ţările europene”, consideră şefa Comisiei Europene.

“Discriminarea în funcţie de orientarea sexuală nu are sub nicio formă loc în Uniunea Europeană. Şi, atât cât îmi va sta în putere, voi acţiona împotriva acesteia. Inclusiv prin suspendarea distribuirii fondurilor şi aducerea guvernelor în faţa justiţiei”, a declarat președinta Comisiei Europene.

Ea a criticat în mod repetat ”zonele libere de LGBT” decretate în Polonia, în opinia sa acestea fiind ”zone fără umanitate”, conform declaraţiei sale cuprinse în recentul discurs despre Starea Uniunii susţinut în plenul Parlamentului European.

Comisia Europeană a respins în luna iunie finanţări pentru şase localităţi poloneze din cele circa o sută care au stabilit astfel de zone.

Aproape jumătate din statele membre acordă drepturi comunității LGBTI

13 din cele 28 de state UE permit căsătoria și alte nouă au admis parteneriatul civil. România se numără printre ultimele 6 state din UE care nu încheie parteneriate și votează pentru precizarea restrângerii accepțiunii termenului de "căsătorie" prin Constituție.

Mai mult decât atât Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și România sunt singurele țări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de același sex, nici parteneriatele civile.

Peste o treime dintre români crede acum că persoanele LGBTI trebuie să aibă drepturi egale cu cele hetero

Comisia Europeană a realizat anul trecut un sondaj din care reiese că 38% dintre români consideră că persoanele minoritare sexual trebuie să aibă drepturi egale cu cele heterosexuale, procentul fiind mai mare decât în anii trecuți. Tot anul trecut, un sondaj de opinie realizat de IRES relevă faptul că 7 din 10 conaționali nu au încredere în homosexuali, iar 2 din 3 nu sînt de acord cu căsătoriile dintre gay, lesbiene, bisexuali și transsexuali.

Andreea PIETROŞEL, RFI România

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 683


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți