Politică
Redactor: Marin Gherman
10 noiembrie 2021

Torturi şi crime de război: Un „călău” separatist a fost arestat în Ucraina

Torturi şi crime de război: Un „călău” separatist a fost arestat în Ucraina
10 noiembrie 2021

Torturi şi crime de război: Un „călău” separatist a fost arestat în Ucraina

Ucraina a anunţat arestarea unui fost şef al unei închisori ilegale, supranumit de presă „călăul”, după ce acesta a condus ani la rând torturi la Doneţk, una dintre capitalele separatiştilor pro-ruşi din estul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Denis Kulikovski, în vârstă de 37 de ani şi vizat de un mandat de căutare la nivel naţional, a fost arestat marţi la Kiev. El „a organizat asasinate şi torturi ale unor cetăţeni deţinuţi ilegal (de către separatişti) şi a participat personal la acestea'', menţionează într-un comunicat serviciul de securitate ucrainean.

Patru capete de acuzare au fost formulate împotriva sa, şi anume ''încălcarea legilor şi cutumelor războiului'', ''trafic de persoane'', ''crearea de grupări armate ilegale'' şi ''crearea de grupări teroriste'', termen folosit de Kiev pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El riscă până la 15 ani de închisoare.

Conform presei, Denis Kulikovski a condus între anii 2015 şi 2018 faimoasa închisoare ilegală ''Izoliaţiia'' (izolare) amenajată de separatişti într-un centru de artă la o uzină dezafectată din Doneţk, unde ar fi fost deţinute sute, probabil chiar mii de persoane.

În luna iulie ONU s-a declarat serios preocupată de ''tortura şi relele tratamente documentate în centrul ''Izoliaţiia'' de la Doneţk, precum şi din alte locuri de detenţie de pe teritoriul controlat'' de separatişti, la fel şi de violurile care continuă ''zilnic şi sunt comise în mod sistematic''.

Jurnalistul ucrainean Stanislav Aseiev este autorul unei cărţi despre această închisoare unde a stat 28 de luni înainte să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti. El îl descrie pe Kulikovski drept un ''psihopat sadic'' care supunea deţinuţii la ''violuri'' şi ''torturi'' la care folosea mai ales curentul electric.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 466


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți