Politică
Redactor: Elvira Chilaru
01 februarie 2021

Transcarpatia: 102 ani de la proclamarea Republicii Huțule

Transcarpatia: 102 ani de la proclamarea Republicii Huțule
01 februarie 2021

Transcarpatia: 102 ani de la proclamarea Republicii Huțule

La 30 ianuarie, Vecea Huțulă  a avut loc pe piața Eroilor din fosta Republica Huțulă, lângă monumentul președintelui său Stepan Klociurak.

Comunitatea Yasinya  a sărbătorit o dată importantă - cea de-a 102-a aniversare a Republicii Huțule, poate cea mai strălucitoare pagină din lupta istorică a huțulilor  transcarpatici pentru independența lor și dreptul de a fi într-un singur stat cu frații lor din Galiția și Marea Ucraină.

La eveniment a fost prezent Andriy Delyatynchuk, șeful comunei Yasinya, șefii administrației raionale și consiliului raional, Viktor Turok și Diana Babyneț, reprezentanți ai comunei, spitalului orașului, instituțiilor de învățământ  și culturale ale comunei.

Nepotul președintelui Republicii Huțule, Stepan Klociurak, Ivan Loferdyuk din Ciorna Tisa a participat de asemenea la eveniment.

Adunarea festivă  a continuat cu o reprezentație a grupului folcloric al Școlii de Arte din Yasinya, care a prezentat publicului un colind huțul autentic.

În mod tradițional, reprezentanții autorităților raionale și ale comunității teritoriale Yasinya  nou create au depus flori la monumentul lui Stepan Klociurak, liderul republicii Huțule, fără de care nu ar fi avut loc formarea unui nou stat huțul.

Ulterior, delegația oficială a depus flori la monumental  comandantului-șef al Karpatska Sici,  Dmytro Klympush.

În urma restricțiilor de carantină, acest eveniment a avut loc fără a fi anunțat în  prealabil  și cu un număr limitat de participanți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 644


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți