Politică
Redactor: Mirela Amarie
16 iulie 2021

Ucraina: Au intrat în vigoare reguli noi care vor extinde utilizarea limbii ucrainene

Ucraina: Au intrat în vigoare reguli noi care vor extinde utilizarea limbii ucrainene
16 iulie 2021

Ucraina: Au intrat în vigoare reguli noi care vor extinde utilizarea limbii ucrainene

Legea privind funcționarea limbii ucrainene, ca limbă oficială din Ucraina intră într-o nouă etapă. De azi, 16 iulie 2021, vor intra în vigoare unele norme care vor extinde utilizarea limbii ucrainene, potrivit Agenției de știri BucPress.

Limba de stat va fi obligatorie pentru cultură și divertisment, turism, editare de carte, proiecții de filme în cinematografe și televiziune, a anunțat persoana autorizată pentru protecția limbii de stat, Taras Kremini.

Ombudsmanul pentru limbă a sprijinit, de asemenea, deciziile comisiei bugetare și ale unor deputați ai Ucrainei, care au refuzat să modifice proiectul de lege № 5551−2.

Amendamentele au inclus eliminarea emisiunilor de televiziune și radio din legea limbii de stat, eliminarea amenzilor pentru încălcarea legii, eliminarea examenelor pentru funcționarii publici și readucerea limbii ruse în învățământ.

„Îi îndemn pe deputații poporului din Ucraina să adere la poziția statului în viitor. Să creăm cele mai bune oportunități pentru dezvoltarea limbii ucrainene”, spus a Taras Kremini.

La 16 iulie 1990, Rada Supremă a RSS ucrainene a adoptat Declarația de suveranitate de stat a Ucrainei, care a jucat un rol istoric extrem de important în obținerea independenței. Acest document a devenit baza politică și juridică a Actului de independență al Ucrainei la 24 august 1991.

Tot la 16 iulie 2021 se împlinesc exact doi ani de la intrarea în vigoare a Legii Ucrainei „Asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

De precizat că împotriva acestei legi s-au pronunțat reprezentanți ai unor minoritățile naționale din Ucraina, dar și unele state vecine.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 639


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți