Politică
Redactor: Elvira Chilaru
11 ianuarie 2021

Ucraina: Cafeaua poate fi comandată și în limba maternă. Unele explicații privind legea lingvistică

Ucraina: Cafeaua poate fi comandată și  în limba maternă. Unele explicații privind legea lingvistică
11 ianuarie 2021

Ucraina: Cafeaua poate fi comandată și în limba maternă. Unele explicații privind legea lingvistică

Minoritatea națională maghiară din Transcarpatia, dar și cea română din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, a fost șocată de știrile publicate de presa din Ucraina, care citau cuvintele comisarului pentru protecția limbii de stat Taras Kremen.

Anume, anunțul că în Ucraina din 16 ianuarie 2021 sectorul prestării serviciilor ar trebui să treacă complet la limba ucraineană, iar cei care nu fac acest lucru vor fi amendați.

Rectorul Institutului Maghiar Transcarpatic, Istvan Cernyciko, profesor de lingvistică, a declarat pentru Karpatalja.ma că nu este nevoie să ne temem de schimbare.

"Comisarul pentru protecția limbii de stat Taras Kremin de pe pagina sa de Facebook subliniază constant, cât și în declarațiile sale că, începând cu 16 ianuarie, limba tuturor serviciilor din Ucraina va fi exclusiv limba de stat. Acest articol are și un al doilea paragraf despre acei clienți care doresc să utilizeze serviciile în altă limbă, iar furnizorul de servicii poate face acest lucru.

Adică, este un fapt incontestabil că, după 16 ianuarie 2021, fiecare furnizor de servicii din Ucraina este obligat să se asigure că, dacă este abordat în limba ucraineană și se așteaptă să fie furnizat serviciul în limba ucraineană, trebuie să o facă.

La cererea clientului sau a cumpărătorului, serviciul poate fi furnizat în orice limbă acceptabilă de ambele părți, nu doar în limba ucraineană. Deci, dacă cineva vine la frizerie și le cere să fie servit  în limba maghiară, coaforul poate comunica cu oaspetele său în limba maghiară. Aveți dreptul să faceți acest lucru, nimeni nu poate impune sancțiuni sau alte amenzi  pentru acest lucru", a spus Istvan Cernyciko.

El a reamintit, de asemenea, că toate sancțiunile posibile pentru încălcări vor fi introduse abia din 16 iulie 2022.

Potrivit lui Istvan Cernyciko, nu ar trebui să vă fie frică de noua lege, trebuie doar să cunoașteți  drepturile dumneavoastră. El a menționat, de asemenea, că autoritățile pot utiliza, de asemenea, o altă limbă decât limba de stat.

Articolul 12 din Legea cu privire la limba de stat prevede că limba de lucru a autorităților publice și a autoguvernării locale este limba de stat, dar afirmă, de asemenea, că, dacă se utilizează o altă limbă, este necesar să se asigure traducerea în limba ucraineană.

Istvan Cernyciko subliniază  că Legea Ucrainei obligă oficialii guvernamentali să-și publice deciziile în limba ucraineană, dar nu există nimic care să îi împiedice să fie publicate, de exemplu, în traducerea maghiară.

"De asemenea, nimic nu interzice unui deputat să comunice în limba maghiară cu electorii săi, rezidenți ai regiunii, oameni cărora le datorează mandatul și din ale căror taxe este gospodărit  acest teritoriu", a spus Cernicko.â

Astfel, putem fi liniștiți: în localitățile cu populație preponderant românească putem comanda cafeaua în limba noastră maternă.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 917


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți