Politică
15 iulie 2021

Ucraina: Ce se ascunde în spatele demisiei influentului ministru de interne Arsen Avakov

Ucraina: Ce se ascunde în spatele demisiei influentului ministru de interne Arsen Avakov
15 iulie 2021

Ucraina: Ce se ascunde în spatele demisiei influentului ministru de interne Arsen Avakov

Influentul ministru de interne Arsen Avakov şi-a prezentat marţi demisia după ce a ocupat acest post de la revoluţia pro-europeană din piaţa Maidan din 2014, un record de longevitate în pofida mai multor scandaluri în centrul cărora s-a aflat.

"Cer să pot demisiona din postul de ministru de interne", a scris Avakov, 57 de ani, într-o scrisoare oficială către Parlament publicată de ministerul său, relatează AFP, citat de Adevărul.  Plecarea sa trebuie să fie sprijinită printr-un vot al deputaţilor care urmează să aibă loc.  

Politicianul nu a precizat motivul deciziei. O sursă apropiată de Avakov a declarat pentru France Presse că este posibil ca decizia să fi fost luată la cererea preşedintelui Volodimir Zelenski.   Fost om de afaceri foarte bogat, Arsen Avakov a fost numit ministru la sfârşitul lui februarie 2014, după declanşarea revoluţiei pro-europene din piaţa Maidan care s-a soldat cu fuga în Rusia a unui preşedinte pro-rus şi cu venirea la putere a pro-occidentalilor.

El este singurul ministru care şi-a păstrat postul, în pofida unei succesiuni de guverne şi a alegerii, în 2019, a unui nou preşedinte, Volodimir Zelenski.   Pe lângă poliţie, Arsen Avakov controla garda naţională, poliţia de frontieră şi serviciile de salvare, ceea ce înseamnă mai multe sute de mii de funcţionari înarmaţi care îi asigură o putere importantă în sânul statului ucrainean.  

Arsen Avakov întreţine de altfel relaţii amicale cu guvernul francez, notează AFP.  Sub egida sa, Kievul, care depinde de susţinerea politică a Parisului în faţa Rusiei, a semnat acorduri de aproape două miliarde de euro pentru achiziţionarea de locomotive, de camioane de pompieri şi de nave franceze, precum şi a unor elicoptere ale grupului franco-german Airbus Helicopters.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 379


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți