Politică
Redactor: Marin Gherman
18 iulie 2021

Ucraina cere să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17, la 7 ani de la tragedie

Ucraina cere să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17, la 7 ani de la tragedie
18 iulie 2021

Ucraina cere să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17, la 7 ani de la tragedie

Ucraina a cerut sâmbătă să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât exact cu şapte ani în urmă de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbas (estul ţării), conform probelor prezentate la procesul ce se desfăşoară în Olanda, ţară căreia îi aparţin cele mai multe victime ale acestei tragedii, potrivit EFE şi media de la Kiev, citate de Agerpres și Radio Cernăuți.

"Lumea şi Ucraina îşi amintesc de cele 298 de victime ale Malaysia Airlines. Judecarea celor responsabili de această catastrofă nu este importantă doar pentru familiile persoanelor ucise, ci şi pentru generaţiile viitoare", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un comunicat.

Zelenski a afirmat că ţara sa urmăreşte îndeaproape procesul care se derulează în prezent în Olanda şi aşteaptă cooperarea Rusiei cu anchetatorii în acest caz pentru a găsi adevărul şi a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

Zborul MH17, care asigura legătura dintre Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât la 17 iulie 2014 pe teritoriul ocupat de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunea Doneţk.

Şi-au pierdut viaţa 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, majoritatea de naţionalitate olandeză.

O investigaţie internaţională comună, cu reprezentanţi ai Olandei, Australiei, Belgiei, Malaeziei şi Ucrainei, a concluzionat că avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Cei patru inculpaţi, trei cetăţeni ruşi - Igor ''Strelkov'' Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov - şi un ucrainean - Leonid Harcenko - sunt judecaţi în lipsă pentru presupusa "ucidere", întrucât niciunul dintre ei nu intenţionează să participe la procesul judiciar.

Fără să se deplaseze în Olanda, Pulatov a angajat o echipă de avocaţi olandezi să-l apere în instanţă şi s-a întâlnit cu aceştia la Moscova pentru a insista asupra nevinovăţiei sale.

Se crede că suspecţii făceau parte din lanţul de comandă al rebelilor proruşi şi ar fi jucat un rol important în transportarea şi supravegherea lansatorului de rachete, deşi niciunul dintre cei patru nu a dat ordinul de a trage sau de a lansa racheta împotriva avionului malaezian, un aspect care este încă cercetat în paralel cu procesul.

Moscova, care oferă sprijin militar, financiar etc. separatiştilor, a negat întotdeauna orice implicare în doborârea MH17 şi nu recunoaşte procesul judiciar pe care îl desfăşoară Olanda şi nici nu intenţionează să-i extrădeze pe inculpaţi pentru a depune mărturie în faţa justiţiei olandeze, conform media citate, potrivit Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 448


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți