Politică
Redactor: Marin Gherman
27 mai 2021

Ucraina critică decizia NATO de a nu invita Kievul la summitul din 14 iunie de la Bruxelles

Ucraina critică decizia NATO de a nu invita Kievul la summitul din 14 iunie de la Bruxelles
27 mai 2021

Ucraina critică decizia NATO de a nu invita Kievul la summitul din 14 iunie de la Bruxelles

Ucraina a criticat miercuri NATO, reproşându-i că nu a făcut nimic pentru a accelera aderarea sa, în pofida puternicelor tensiuni cu Rusia care a masat zeci de mii de soldaţi la frontiera sa, notează AFP, citată de Agerpres.

Exprimându-se la Kiev în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Helga Schmid, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că ţara sa este recunoscătoare Alianţei Nord-Atlantice pentru "uşa deschisă" fostelor republici sovietice.

"Dar nu s-a luat nici o măsură pentru punerea în aplicare a acestei decizii", şi-a exprimat el regretul.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut în aprilie Alianţei Nord-Atlantice să accelereze procesul de aderare a ţării sale, singura modalitate, în opinia lui, de a pune capăt războiului care opune din 2014 forţele Kievului separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

El a făcut această solicitare atunci când Moscova trimisese aproximativ 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană şi în peninsula anexată Crimeea, oficial pentru manevre militare. Aceste trupe au fost retrase de atunci.

Ţările membre NATO sunt însă reticente să accepte Ucraina în rândul lor, a cărei aderare ar fi percepută de Rusia ca o ameninţare serioasă la frontierele sale.

Dmitro Kuleba a denunţat din nou miercuri decizia NATO de a nu invita Ucraina la summitul din 14 iunie de la Bruxelles, unde se aşteaptă să fie prezent preşedintele american, Joe Biden.

"Nu înţelegem cum este posibil să nu inviţi Ucraina şi de ce nu este posibil să găseşti un format adecvat pentru participarea Ucrainei la summitul din acest an", a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

Cu toate acestea, el a spus că se aşteaptă ca Georgia, o altă fostă republică sovietică, să primească o invitaţie în acest an în cadrul Planului de acţiune pentru aderare, prima etapă oficială spre a deveni membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 868


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți