Politică
Redactor: Marin Gherman
29 octombrie 2020

Ucraina: Curtea Constituțională consideră că o parte din legislația propusă în lupta cu corupția este neconstituțioanlă

Ucraina: Curtea Constituțională consideră că o parte din legislația propusă în lupta cu corupția este neconstituțioanlă

Curtea Constituţională din Ucraina a declarat neconstituţională o parte din legislaţia anticorupţie, considerând excesivă propunerea de sancţionare a publicării informaţiilor false în declaraţiile de avere ale oficialilor.

Activiştii au reacționat în spațiul public, semnalând că decizia Curții Constituționale este un pas în spate în lupta împotriva corupţiei din Ucraina, potrivit Agerpres, citată de Radio Cernăuți.

Reprezentanții Curții arată că este ilegal ca oficialii statului să fie traşi la răspundere penală pentru informaţiile false din declaraţiile lor de avere şi a redus unele dintre atribuţiile esenţiale ale organismului anticorupţie NAZK.

„Curtea Constituţională din Ucraina consideră că introducerea răspunderii penale pentru declararea intenţionată de informaţii false este o sancţiune excesivă pentru comiterea unor astfel de fapte”, a precizat instanţa într-un comunicat cu anunţul deciziei sale.

NAZK îşi pierde dreptul de a controla acurateţea informaţiilor în declaraţiile de avere ale oficialilor, precum şi de a desfăşura inspecţii asupra organismelor de stat. Accesul public liber la declaraţiile de avere ale oficialilor a fost declarat de asemenea ilegal.

„Curtea Constituţională a Ucrainei a aprobat capriciile unor parlamentari şi a anulat o mare parte din reforma anticorupţie”, a transmis Transparency International într-un comunicat, conform Agerpres.

Comentând decizia, care a fost luată marţi, dar publicată în totalitate miercuri, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că lupta anticorupţie din Ucraina va continua ca până acum.

Decizia ar putea afecta de asemenea reformele prevăzute de un acord cu Fondul Monetar Internaţional în valoare de cinci miliarde de dolari. Guvernul lui Zelenski a semnat în iunie un nou acord de împrumut de cinci miliarde de dolari cu FMI pentru a lupta împotriva dificultăţilor economice cauzate de pandemia de coronavirus.

Însă FMI a oprit o parte din bani din cauza îngrijorărilor privind performanţa Ucrainei în combaterea corupţiei şi implementarea reformelor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 289


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți