Politică
16 martie 2021

Ucraina deschide un consulat general la Sighetu-Marmației și introduce funcția de Ambasador al Ucrainei cu reședința la Kiev

Ucraina deschide un consulat general la Sighetu-Marmației și introduce funcția de Ambasador al Ucrainei cu reședința la Kiev
16 martie 2021

Ucraina deschide un consulat general la Sighetu-Marmației și introduce funcția de Ambasador al Ucrainei cu reședința la Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat decretul nr. 99/2021, prin care se aprobă Regulamentul privind instituțiile diplomatice străine ale Ucrainei; decretul intră în vigoare la data publicării, respectiv la 15 martie 2021.

Potrivit Rergulamentului adoptat ca anexă la decretul menționat, analizat de Dorin Popescu, analist politic și diplomat, la lista misiunilor diplomatice externe ale Ucrainei (Ambasade ale Ucrainei, Reprezentanțe Permanente ale Ucrainei pe lângă organizațiile internaționale, Reprezentanțe ale Ucrainei pe lângă organizații internaționale, Misiuni ale Ucrainei pe lângă organizații internaționale și instituții consulare – Consulat General, Consulat, Vice-consulat și Agenție consulară) se adaugă categoria “Ambasade ale Ucrainei cu rezidența Ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei la Kiev”.

Potrivit art. 10 al Regulamentului, “Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei cu reședința la Kiev (în continuare - ambasadorul cu reședința la Kiev) este cel mai înalt reprezentant oficial al Ucrainei în statul de acreditare în care nu se constituie o misiune diplomatică străină a Ucrainei, care are ca atribuții conducerea și coordonarea activității funcționarilor și a altor membri, precum și a delegațiilor Ucrainei care se află în acest stat pentru a îndeplini sarcini oficiale sau de serviciu. Ambasadorul cu reședința la Kiev este un funcționar diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina”.

Explicând noua categorie enunțată în Regulament, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a precizat că acestea vor funcționa ca “ambasade la distanță” pentru relația cu statele în care nu va exista reprezentare diplomatică “clasică”. Aceste ambasade “la distanță” vor avea formatul "1 plus 2" și vor fi constituite dintr-un ambasador și doi diplomați cu reședința permanentă în Ucraina.  Aceștia vor asigura “de la distanță” prezența diplomatică a Ucrainei în statul respectiv.

Ministrul de externe al Ucrainei a precizat totodată că, în anul 2021, Ucraina va deschide trei noi ambasade (Ghana, Filipine, Chile) și trei noi consulate generale, printre care Consulatul Ucrainei în România (potrivit mass-media ucrainene, care citează declarațiile oficialului de la Kiev, acesta va fi “consulat general”), la Sighetu-Marmației (celelalte două vor fi deschise la Mumbai, India și Wroclaw, Polonia). Intenția părții ucrainene de a deschide un consulat la Sighetu-Marmației este mai veche; ea a fost enunțată ultima oară de către ministrul ucrainean de externe în septembrie 2020, în cadrul vizitei sale de lucru în România, cu ocazia întâlnirii acestuia cu reprezentanții comunității ucrainene din România: ”Am luat decizia de a deschide un consulat la Sighetu Marmației. Știu că acesta este un loc important, esențial pentru ucrainenii din România. Noul consulat va crea acces la servicii de calitate și va deveni un instrument pentru o mai bună cooperare cu dumneavoastră pentru a păstra cultura noastră și a consolida relațiile Ucrainei cu România”, scrie pe pagina sa de Facebook Dorin Popescu.

Agenția BucPress - www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1182


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți