Politică
Redactor: Marin Gherman
15 septembrie 2017

Ucraina este dispusă să solicite expertiza Consiliului Europei pe marginea articolului lingvistic al Legii Educației… dar „va continua reforma”

Ucraina este dispusă să solicite expertiza Consiliului Europei pe marginea articolului lingvistic al Legii Educației… dar „va continua reforma”

Kievul este dispus să solicite efectuarea expertizei Consiliului Europei pe marginea  art. 7 al noii Legi a Educației. Aceasta a fost declarația ministrului ucrainean al Educației, Lilia Grinevici, după întâlnirea desfășurată le Kiev cu reprezentanții misiunilor diplomatice UE – notează BucPress.

„Articolul respectiv nu încalcă obligațiile internaționale ale Ucrainei. Suntem convinși că la această etapă a dezvoltării statului nostru și luând în calcul lărgirea drepturilor copiilor care aparțin minorităților naționale, facem un pas spre extinderea ariei de folosire a limbii de stat, limbii ucrainene, în sistemul educației naționale”, a spus Lilia Grinevici. Ministrul Educației a mai adăugat că nu știe cât va dura procedura expertizei, însă aceasta „nu trebuie să influențeze asupra proceselor de reforme din Ucraina”, adăugând că partea ucraineană va insista asupra păstrării articolului controversat al legii în redacția actuală.

Ministrul ucrainean a specificat că numărul copiilor care reprezintă minorităţile naţionale din Ucraina este de 400 de mii, majoritatea, 90 la sută, fiind rusofoni şi studiind în şcoli cu limba rusă de predare. De menţionat că la întâlnirea de vineri au fost prezenţi delegaţi din 11 ţări, reprezentanţi ai Consiliului Europei şi OSCE.

Reamintim că  ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017. Acest demers comun are în vedere interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaționale relevante în domeniu.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1210


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți