Politică
14 octombrie 2021

Ucraina încearcă să ajungă la un acord privind gazele, în ciuda tensiunilor cu Rusia

Ucraina încearcă să ajungă la un acord privind gazele, în ciuda tensiunilor cu Rusia

Energia și siguranța aprovizionării energetice sunt subiectele din centrul summitului Ucraina-UE. În acest sens, Ucraina face tot posibilul pentru a putea ajunge la un acord privind gazele, în ciuda tensiunilor cu Rusia.

Kievul este îngrijorat pentru consecințele gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania, care va ocoli Ucraina, scrie Euronews, citat de Capital.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a afirmat: „Securitatea energetică este o condiție prealabilă pentru independența și suveranitatea națională a Ucrainei, deoarece Nord Stream lansează noi provocări Ucrainei, pe lângă cele deja existente”.

UE a promis că va lucra la soluții strategice pe termen mediu și lung pentru a da asigurări Kievului, inclusiv furnizarea de gaze din țările europene către Ucraina. Deși este puțin probabil ca acest lucru să compenseze pierderea de peste un miliard de euro pe an de taxe de tranzit pentru gazele din Rusia.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Înțeleg îngrijorările voastre, îngrijorările Ucrainei cu privire la rezervele foarte mici de gaze din partea Gazprom. Este o problemă nu numai pentru această iarnă, ci și pentru iernile care vin. Comisia UE împreună cu experții ucraineni explorează chiar acum diferite scenarii pentru a garanta o aprovizionare suficientă pentru Ucraina”.

În ceea ce privește măsurile anticorupție, Comisia Europeană salută progresele realizate, dar subliniază că trebuie să se facă mai mult pentru a garanta că instituțiile și pozițiile create sunt pe deplin operaționale și independente.

Gustav Gressel, de la Consiliul European pentru Relații Externe, a spus: „Problema este că avem două instituții care funcționează foarte bine în Ucraina, care sunt asediate de oligarhi, dar și de forțe din cadrul propriului partid al președintelui. Acestea sunt Oficiul Național Anticorupție și serviciul special al Procuraturii împotriva corupției. Există o mare luptă pentru independența politică a acestor două instituții cruciale”, reține sursa citată.

UE a reiterat sprijinul său deplin pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Bruxelles-ul a aprobat sancțiuni împotriva altor opt ruși pentru sprijinirea activă a acțiunilor care subminează integritatea teritorială și independența Ucrainei în legătură cu anexarea ilegală a Crimeii.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 226


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți