Politică
26 martie 2021

Ucraina și Republica Moldova au reconfirmat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a ambelor state

Ucraina și Republica Moldova au reconfirmat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a ambelor state
26 martie 2021

Ucraina și Republica Moldova au reconfirmat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a ambelor state

În capitala Ucrainei a avut loc runda ordinară de consultări politice interministeriale moldo-ucrainene, la nivel de secretar de stat / viceministru de externe.

Delegația ucraineană a fost condusă de către viceministrul afacerilor externe Vasyl Bodnar, cea – moldovenească de către secretarul de stat Dumitru Socolan. Pe ordinea de zi a consultărilor au figurat subiectele de actualitate în relațiile moldo-ucrainene, precum și o serie de chestiuni de pe agenda regională și internațională, anunță serviciul de presă al MAEIE.

Oficialii au constatat dinamica pozitivă a dialogului bilateral, confirmând disponibilitatea ambelor părți pentru valorificarea pe deplin a potențialului existent de colaborare. A fost remarcată importanța continuării contactelor de lucru la nivel înalt, inclusiv prin organizarea unor vizite reciproce. În același context, s-a discutat despre acțiunile comune pentru perioada imediat următoare în vederea realizării practice a înțelegerilor convenite în cadrul recentei vizite oficiale în Ucraina, din luna ianuarie, a președintelui Republicii Moldova.

Diplomații au menționat necesitatea activizării lucrului pe linia comisiilor și grupurilor sectoriale pe diverse subiecte de pe agenda bilaterală, printre care interacțiunea la frontiera de stat comună, reglementarea raporturilor de proprietate, protecția ecologiei râului Nistru, implementarea unor proiecte de infrastructură, cooperarea în domeniul comercial-economic și în sfera umanitară.

Interlocutorii au remarcat că vectorul european promovat în mod consecvent de către autoritățile de la Chișinău și Kiev deschide oportunități suplimentare pentru intensificarea cooperării moldo-ucrainene, inclusiv cu posibila asistență din partea partenerilor europeni în implementarea unor proiecte de interes comun pentru ambele țări. Pe această dimensiune, a fost efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile în dialogul cu Uniunea Europeană, fiind constatată existența mai multor poziții și abordări apropiate ce vizează realizarea de către Republica Moldova și Ucraina a agendelor lor europene.

Discutând pe marginea problematicii ce vizează securitatea regională, părțile au reconfirmat sprijinul reciproc pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Ucrainei, în limitele frontierelor recunoscute lor internațional.

De asemenea, oficialii au trecut în revistă evoluțiile situației epidemiologice din ambele state în contextul acțiunilor care se întreprind la nivel național în vederea depășirii consecințelor extrem de grave ale pandemiei Covid-19, inclusiv desfășurarea procesului de vaccinare și dificultățile întâmpinate pe această cale.

Apreciind înalt formatul de consultări politice moldo-ucrainene pe linia ministerelor de externe pentru identificarea modalităților practice de reglementare a subiectelor bilaterale și coordonarea acțiunilor comune în acest sens, părțile au convenit continuarea acestui exercițiu util.

Programul vizitei la Kiev a delegației moldovenești a inclus și o întrevedere cu Victor Krîjanovsky, reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, în cadrul căreia au fost abordate diverse aspecte ce țin de evoluțiile recente în procesul respectiv de negocieri, precum și rolul activ al Ucrainei, ca mediator, în eforturile de identificare a unei soluții politice durabile pentru acest conflict.

Agenția BucPress – www.bucpres.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 699


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți