Politică
25 iunie 2020

Ucrainizarea bate la ușa școlilor românești din Sudul Basarabiei – se introduc cote de predare în limba ucraineană de la 1 septembrie

Ucrainizarea bate la ușa școlilor românești din Sudul Basarabiei – se introduc cote de predare în limba ucraineană de la 1 septembrie

În majoritatea covârșitoare a școlilor/claselor românești din Sudul Basarabiei, de la 1 septembrie 2020, se vor introduce cotele de predare în limba ucraineană, adică se va trece la asimilarea copiilor români, transmite Romanian Global News, citând o declarație a președintelui Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu.

“Statul ucrainean se va alege cu o jumătate de milion de români asimilați în doar câțiva ani, iar statul român se va debarasa de ei, și va începe să le deschidă cu surle și trâmbițe școli duminicale și cursuri de limbă română în sutele de sate milenare românești din Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, Herța, Hotin și Sudul Basarabiei Istorice”, a declarat Anatol Popescu, unul din liderii românilor din zonă.

“Complotul tacit, bilateral, a reușit. Am și două nume, care se fac vinovate expres de ucrainizarea galopantă a școlilor românești. Niciunul nu este românesc, evident. Unul este Poroșenko…”, a mai declarat Anatol Popescu.

De menționat că limba de predare în școlile românești din regiunea Odesa este recunoscută „moldovenească”, care nu este „o limbă” a UE. Iar potrivit Legii Educației și Legii privind limba ucraineană ca limbă de stat, introducerea masivă a disciplinelor cu predare în limba ucraineană va avea loc în școlile unde nu se predă în vreo limbă a UE de la 1 septembrie 2020. În școlile în care se predă într-o limbă a UE (de exemplu, română sau ungară) - din 1 septembrie 2023. Așadar, școlile „moldovenești” cad primele victime ale Legii Educației din Ucraina.

Potrivit jurnaliștilor Romanian Global News, este de remarcat că autoritățile din Ucraina nu și-au ținut niciodată cuvântul dat în cadrul negocierilor purtate cu autoritățile române. Mai mult decât atât și-au încălcat și semnătura pusă pe tratatul bilateral.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 788

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți