Politică
24 august 2021

UE nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia

UE nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia
24 august 2021

UE nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia

NATO laudă eforturile Ucrainei pentru o soluționare pașnică a conflictului cu Rusia și cere Moscovei să returneze controlul asupra peninsulei, potrivit afirmațiilor făcute de secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, luni, 23 august, la evenimentul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea. 

„NATO este alături de dumneavoastră; condamnăm cu fermitate și nu va recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei de către Rusia. Crimeea este teritoriu al Ucrainei. Și solicităm Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei.

Situația de securitate din Crimeea, estul Ucrainei, Marea Neagră și Marea Azov ne afectează pe toți. Acțiunile Rusiei au adus suferințe și pierderi de nedescris poporului ucrainean. Și ele subminează dreptul internațional și amenință ordinea internațională bazată pe reguli. Subiectul Crimeea nu privește doar Crimeea însăși. Este o chestiune care ne privește pe toți cei din lumea liberă și democratică”, a afirmat Mircea Geoană, potrivit caleaeuropeana.ro 

La summitul din iunie, liderii NATO au confirmat sprijinul lor de neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, au condamnat consolidarea militară și activitățile destabilizatoare ale Rusiei la granița cu Ucraina și au cerut Moscovei să pună capăt abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului împotriva tuturor ucrainenilor, inclusiv a tătarilor din Crimeea. De asemenea, liderii au reiterat decizia summitului de la București, potrivit căreia Ucraina și Georgia vor deveni membre ale NATO.

Mircea Geoană a subliniat că securitatea la Marea Neagră este „de o importanță capitală pentru NATO”, care și-a amplificat prezenta în regiune, atât prin exerciții militare comune cu Georgia și Ucraina, precum și prin vizitele tot mai dese în porturile de la Marea Neagră.

Uniunea Europeană nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia. Este declaraţia de susţinere a Ucrainei, pe care preşedintele Consiliului European a făcut-o în deschiderea summitului de la Kiev pe tema conflictului din peninsulă.

Charles Michel, preşedinte al Consiliului Europei: ”Independenţa înseamnă suveranitate. Înseamnă integritate teritorială în interiorul unor graniţe recunoscute internaţional. Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia. Asemenea acţiuni ilegale aduc şi vor aduce repercusiuni grave. Vrem să reiterăm că Ucraina nu va fi niciodată singură şi că Peninsula Crimeea este parte a Ucrainei”, informează Observator.

La summit au fost prezenţi delegaţi din 46 de state, inclusiv cele 30 de state membre NATO, care au criticat anexarea ilegală din 2014 şi au discutat posibilitatea revenirii provinciei sub controlul guvernului ucrainean. Kremlinul a catalogat summitul drept un eveniment anti-rusesc. Summitul are loc în ajunul aniversării a 30 de ani de independenţă a Ucrainei.

sursa:  caleaeuropeana.ro; Observator

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 468


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți