Politică
02 decembrie 2015

Un român ales în fruntea Consiliului Regional Cernăuţi

Un român ales în fruntea Consiliului Regional Cernăuţi

Ion Muntean a fost ales preşedinte al Consiliului Regional. Pentru unii a fost o adevărată surpriză, o formă a jocurilor politice subterane,  pentru alţii – un lucru prognozat, chiar şi dorit. Opinii sunt multe... În orice caz, pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuţi este important că lider al Consiliului Regional a fost ales un etnic român, care – să se sperăm – va fi mai aproape de interesele şi doleanţele românilor, informează publicaţia „Libertatea Cuvântului” din Cernăuţi.

În acelaşi timp, o demonstrare a păstrării în formă vie a toleranţei bucovinene este faptul că Ion Muntean şi concurentul său principal pentru acest post, Oleksandr Fişciuk, şi-au strâns mâna vupă votare, conştientizând că fără o colaborare dinte ei, orice progrese în regiunea Cernăuţi sunt imposibile.  

Potrivit publicaţiei amintite, prima sesiune a Consiliului Regional a început cu un scandal politic. Cei 61 de deputaţi ai Consiliului Regional nou-aleşi s-au adunat în prima zi de iarnă la prima lor sesiune. Prin majoritatea de voturi, preşedinte al Consiliului Regional Cernăuţi a fost ales liderul Organizaţiei regionale a Partidului „Batkivşcyna”, Ion Muntean. Deja în funcţie de conducător al „parlamentului bucovinean”, Ion Muntean, a propus-o pe Inga Makoveţka, deputat din partea Partidului Radical, în postul de primul vicepreşedinte al Consiliului. Şi de aici a pornit scandalul politic: două fracţiuni – „Solidaritatea” şi Partidul Agrar – au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Ion Muntean i-a anunţat pe cei 33 de deputaţi care au rămas în sală că sesiunea îşi va relua lucrările joi.

Preşedintele Organizaţiei regionale a Partidului „Solidaritatea”, Volodymyr Kuliş, a explicat astfel decizia luată: „Partidul nostru a ieşit învingător la alegerile din Bucovina şi am fi avut cu mult mai mulţi deputaţi în Consiliul Regional, dacă ar fi acţionat particularităţile noii legi electorale. În 11 circumscripţii au întrunit cel mai mare număr de voturi candidaţii noştri, însă deputaţi au devenit cei care s-au situat pe locurile 5-6. Deputaţii noştri au o susţinere din partea electoratului de 40-50 la sută, pe când cei din alte partide – numai 10-15 la sută. La alegerile preşedintelui Consiliului Regional candidatul nostru a pierdut, însă noi nu punem la îndoială rezultatele alegerilor”.

„Considerăm că este incorect că la postul de primul vicepreşedinte pretinde candidatul din partea partidului care are numai 5 locuri în Consiliu. De aceea am şi părăsit sala de şedinţe. Ne vom întoarce, dacă vom primii garanţii nu pentru postul de vicepreşedinte, dar măcar pentru comisiile permanente pentru buget şi patrimoniu”, a spus Kuliş, citat de „Libertatea Cuvântului”.

BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1679


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți